Fostul distrugător și actuală fregată, „Mărășești“, subiectul unui film documentar

Fregata Mărățețti - F 111 în Portul Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Șapte ani a durat construcția sa, iar lansarea la apă a avut loc în prezența fostului dictator Nicolae Ceaușescu, în anul 1985. După numai cinci ani, denumirea acesteia a fost schimbată din „Timișoara” în „Mărășești”, în amintirea distrugătorului Mărăşeşti din componența Escadrilei de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

Cea mai mare navă de război, construită în România, fregata „Mărășești”, căci despre ea este vorba, a scris pagini de istorie pentru Marina Militară Română, atât în perioada regimului comunist, cât și după anul 1989.

Studioul Multimedia din cadrul Redacției „Observatorul militar” a realizat filmul intitulat ”Doamna mărilor”, dedicat Fregatei „Mărăşeşti”, nava cu numărul de bordaj 111, despre care maiorul Constantin Mireanu, realizatorul documentarului spunea că:

„(…) Din respect pentru marinari, pentru inginerii proiectanți și constructori, pentru muncitorii din șantier și pentru istorie, am încercat să intervin cât mai puțin în film, lăsându-i să ne petreacă prin istoria navei chiar pe aceia care au trăit vremuri ce acum par incredibile”.

Proiecția va avea loc joi, 14 martie, ora 16.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, B-dul Ferdinand nr. 56. Accesul în sala de spectacol este gratuit și se va face în intervalul orar 15.15-15.50.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*