Birocrație versus dorința de verde și curat la Constanța

Jurnalistul Adrian Boioglu. FOTO Mitică Raftu
Jurnalistul Adrian Boioglu. FOTO Mitică Raftu

Ai mașină electică? Parchezi gratis la Constanța. Așa sună încurajarea pe care Primăria Constanța o oferă posesorilor de mașini care nu poluează. Ai un spațiu verde în fața blocului? Primăria are grijă de el. Sună bine, nu? Ei bine, birocrația și încetineala cu care Primăria își face treaba este cea care te împiedică să faci ceva bun, frumos sau ecologic la Constanța.

Primăria se laudă zilnic cu câte o parcare reabilitată. Da, în 3 ani nu au reuști să facă nimic pentru a ridica o parcare supraetajată sau pentru a atrage fonduri pentru una subterană așa cum au făcut alte primării. Spațiile verzi sunt, de multe ori, lăsate în paragină.

Să nu uităm că la Galeriile Soveja urma să apară un parc. De doi ani este un teren viran acoperit cu piatră spartă acolo.

Spațiile verzi din jurul multor blocuri sunt doar grădini de zarzavat sau spații pentru cotețe. Zona Inel 1, în spatele complexului Eden este sufocată de mașini, dar spațiul din imediata aproiere a blocurilor de pe Soveja nu e folosit de ani buni. La fel și cel din spatele blocului de pe strada Delavrancea. Timidele grădini amenajate de Primăria în urmă cu niște ani au ajuns să fie năpădite de buruieni sau zac cu iarba tunsă doar o dată pe an.

Șoferii de mașini electrice sunt o altă victimă a birocrației.

Atunci când am decis să aleg o mașină electrică, parcarea gratuită a fost unul dintre avantaje. La fel ca și economia oferită de taxele și impozitele mai mici și – mai ales – de faptul că o poți încărca de la panourile solare de pe casă.

Am primit numerele roșii, pe mașină scrie MARE că e electrică. O pot parca oriunde gratis, nu? Ei bine… nu. Dacă nu ai numerele definitive, nu poți să parchezi fără să plătești în Constanța sau Mamaia. Oare mașina care nu e înmatriculată nu mai este electrică? Oare proprietarul nu are aceeași adresă?

A trecut perioada de numere temporare și am ales numerele verzi. Un indiciu clar că mașina este electrică. Polițiștii nu au ochi pentru culori, pare-se, pentru că procedura de aplicare pentru parcare gratuită în Constanța este cât se poate de birocratică.

Depui un dosar online sau în persoană la un birou al Primăriei. Trebuie să faci dovada adresei de Constanța. Da, de parcă dacă stai în Cumpăna, Ovidiu sau Valu lui Traian și lucrezi în Constanța sau Mamaia nu e de ajuns pentru a primi drept de parcare.

Și de aici începe așteptarea. O așteptare pe bani. Nu contează că ai numere verzi. Ești prins că nu ai Vinieta și nu ai achitat parcarea? Plătești amendă ca orice purtător de numere negre. După aproximativ o lună ești chemat la sediul Primăriei Constanța din zona Casa de Cultură și îți ridici Vinieta de Parcare gratuită pentru autovehicule hibrid, electrice sau istorice.

Primăria nu este în stare să ofere un sticker laminat, ci îți dă o simplă hârtie color, semnată și ștampilată care îți oferă ocazia să parchezi mașina… doar dacă o ai afișată în bord.

Amuzant este și că doamna de la ghișeu îți spune… prietenește să faci o copie color a acelei hârtii și să afișezi copia în parbriz pentru că originalul se va decolora de la soare.

Din punctul meu de vedere, toată birocrația asta inutilă putea fi evitată simplu: Toate mașinile cu numere verzi au parcare gratuită. Da, probabil că ar fi venit și un cumpănean sau un locuitor din Ovidiu și ar fi parcat la Constanța, dar constănțenii nu erau puși să mai treacă prin toată birocrația. De ce să pedepsești câteva mii de constănțeni pentru câteva sute de șoferi din afara orașului care au și ei numere verzi?

În plus, o mașină din Constanța care este înregistrată la SPIT apare în acea baza de date. Poliția Locală poate să fie conectată la baza de date a SPIT și să deosebească mașinile înmatrculate în municipiu de cele din alte localități.

Oare când o să ajungem ca Primăriei Constanța să îi și pese cu adevărat de oameni și să nu îi mai fugărească prin birouri, pe la ghișee, sau online? Oare oamenii aceștia care decid pentru noi, constănțenii, nu trăiesc în acest oraș, guvernat de aceleași legi locale? Oare ei nu își dau o palmă peste ceafă atunci când văd ce decizii proaste iau? Sau e mai simplu să nu îți pese de omul de rând și să iei decizii care îl îngroapă în hârtii?

Vrem aer mai curat? Hai să nu mai punem piedici celor care sunt dispuși să facă – din banii lor – ceva în acest sens.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Aici nu este vorba de birocratie, ci de incompetenta si indolenta celor implicati. Nu ma refer la soferi, ci la primarie si politia locala.

  2. Adriane,
    Inel 2 la camp. Loc de joaca terminat acum o luna.are lacat pus. De fiecare data cand ies cu copilul afara ma intreaba de ce nu poate intra. Sunt copii mici, mai si plang cateodata. E ca si cum le-ai arata o bomobonica fara sa le-o dai.
    Ce asteapta domnul primar? Campania electorala sa ne dea bombonica?
    Salutari de la un coleg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*