Teatrul sărăciei

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Am fost sâmbătă la teatru. Da, la Teatrul de Stat Constanța – instituția din oraș care “respiră” cultură. M-au surprins două lucruri: o sală plină și o sărăcie greu de imaginat.

Teatrul e frumos luminat din afară. Are geamurile tapetate cu afișe care îți arată activitatea bogată, iar înainte de spectacol vezi aglomerație la ușă, oameni nerăbdători să intre – semn că piesa de sâmbătă seara chiar era apreciată.

Intrarea în clădirea fostului Teatru Fantasio te face să te întorci în timp. Pe coloane vezi poze din spectacole, iar lumina chioară din hol te face să crezi că te-ai întors în urmă cu 20 ani. Ușile mici care dau spre sală dezvăluie o lume tristă.

Doar scaunele incomode care scârțâie la fiecare spectator care se așează nerăbdător să vadă o piesă bună îți aduc aminte că lumea apreciază cultura. M-am așezat în spatele sălii și am privit cu și mai multă amărăciune la decoruri și la scenă.

Nu-mi aduc aminte când a fost ultima investiție în Teatrul de Stat și asta se vede din plin. Nu mai e scena Teatrului de Revistă de pe vremuri, ci un pod de lemn pe care îți cântărești fiecare pas. Decorurile lasă și ele mult de dorit. Noroc că prestația artiștilor este una captivantă și jocul lor te face să uiți de toate acestea vreme de o oră și jumătate.

O privire aruncată la tavanul sălii de spectacole definește sărăcia în care se zbate cultura din Constanța. Candelabrele nu au numai becuri lipsă, dar și lămpile s-au spart. Imaginea asta spune tot: Din cele șase becuri doar două mai pâlpâie.

Un candelabru de la Teatrul de Stat Constanța. FOTO Adrian Boioglu

 

M-am tot gândit care e cauza acestor imagini jignitoare pentru cultura din oraș și, fără să vreau, la ieșire, mi-au căzut ochii pe un afiș pe care scria “Instituție finanțată de Consiliul Județean Constanța”.

Nu peste foarte mult timp vom vedea din nou spectacole grandioase în Mamaia și în Parcul Tăbăcărie, finanțate cu milioane de lei. Vom avea parte de concerte, luminițe în intersecții, cadouri pentru copii… Primăria și Consiliul Județean Constanța au resursele necesare pentru toate acestea.

Oare Teatrul de Stat Constanța nu merită să strălucească?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. NU. NU MERITA. ADMINISTRATIA PSD ARE ALTE PRIORITATI, NU SA SCHIMBE LUSTRE SI BECURI SI SCAUNE LA TEATRU. CE, LUSTRELE VOTEAZA?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*