Multiple activități în Arhiepiscopia Tomisului

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 10.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la activitatea „Personalitatea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în educaţia copiilor”, organizată de către Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” Constanţa, în sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului. Acțiunea face parte din proiectul „Actualitatea scrierilor patristice în contextul educaţional contemporan”, aflat la a IV-a ediție.

În cadrul evenimentului, elevi ai Seminarului Teologic, ai Liceului Teoretic „Traian”, ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” şi ai Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu vor discuta despre actualitatea învăţăturilor patristice în contextul exigenţelor învăţământului contemporan. În plus, corul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox, elevi ai Colegiului National de Arte „Regina Maria” şi ai Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu vor susține momente artistice. De asemenea, va avea loc lansarea volumului de poezii „Gânduri prinse printre file” semnat de către eleva Maria-Cristina Borundel, din clasa a XII-a A, a Seminarului Teologic Ortodox Constanţa.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă data de 15 noiembrie marchează începutul Postului Nașterii Domnului (al Crăciunului). Cu acest prilej, miercuri, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina relicvarul cu Moaștele Sfintelor Cuvioase de la Diveevo (părticele din moaștele Sfintelor Cuvioase Starețe Alexandra, Marta și Elena, ale Sfintelor Fericite Parascheva, Pelaghia și Maria, cele nebune pentru Hristos, și ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea și un fragment din potcapul Sf. Serafim de Sarov), aduse de la schitul Cloșca, din comuna constănțeană Horia.

Întâmpinarea va avea loc la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis (la vapor), de unde ierarhul, clerul și credincioșii vor merge în procesiune până la biserica „Sf. Haralambie”. Aici sfintele odoare vor fi așezate spre cinstire și va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.

Sfintele moaște vor rămâne la biserica „Sf. Haralambie” până luni, 20 noiembrie, iar pe durata întregului post, zilnic, de la ora 17.00, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului. El durează 40 de zile. Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.
Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la peşte. Acestea sunt: în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie – 17 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei, pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae, pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 23 noiembrie, 4, 5, 7, 12 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

 

Intrarea în biserică a Maicii Domnului

Pe data de 21 noiembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului.

Duminică, 19 noiembrie, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), așezământ monahal ce are hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților: Pantelimon, Ap. Andrei, Zotic, Atal, Camasie și Filip, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Vă reamintim că mănăstirea Colilia, în prag de iarnă, a rămas fără generatoarele de curent electric, furate în cursul lunii octombrie. Gerul din inimile răufăcătorilor le-a lăsat pe maici în frig și întuneric, însă căldura sufletească a oamenilor cu dragoste de Dumnezeu și de semeni a biruit. În urma apelului umanitar, oameni de bine le-au ajutat pe maici și, acum, la mănăstire, sunt patru generatoare și un sistem de supraveghere video.
Maica Rafaela, stareța mănăstirii, mulțumește din suflet colegilor jurnaliști și credincioșilor pentru mobilizarea și ajutorul acordat, și Poliției locale Cogealac, care se implică pentru recuperarea prejudiciului. Totodată obștea mănăstirii pomenește neîncetat la Sfântul Altar pe toți cei care și-au oferit sprijinul.

Marți, 21 noiembrie, în ziua praznicului, de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Constanța (str. Dinu Lipatti, nr. 2, cartier Compozitorilor).

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim, când avea 3 ani, de către părinții ei, drepţii Ioachim şi Ana, împlinindu-și astfel făgăduința de a închina pruncul unei vieți sfinte în Dumnezeu. Fecioara Maria a fost întâmpinată de către Arhiereul Zaharia, cel care a condus-o în cel mai sfânt loc al Templului, Sfânta Sfintelor. Fecioara Maria a viețuit la Templul din Ierusalim timp de 12 ani, până la logodna cu Dreptul Iosif.
Sărbătoarea este atestată documentar din secolul VI, fiind inițial hramul bisericii ridicate de împăratul Iustinian la Ierusalim, lângă ruinele Templului. Ea s-a generalizat în Apus în secolul XIV.

 

Sfântul Mucenic Dasie

Luni, 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Dasie. Cu acest prilej, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, unde paraclisul are hramul Sf. Dasie.

Originar din cetatea Durostorum, Sf. Dasie a fost soldat creştin în armata romană, fiind cantonat în cetatea Axiopolis (Cernavodă), pe malul drept al Dunării. Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel”. Pătimirea sa a fost legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de către romani cu numele Saturn. Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.
În cetatea Axiopolis a fost descoperită o veche bazilică, unde erau pomeniți Sfinții Mucenici Dasie, Chiril și Chindeu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*