În plină carantină și pericol de pestă porcină africană, un individ vindea carne de porc pe post de carne de mistreț, dar a fost depistat de autoritățile constănțene

Anunțul a pus pe jar autoritățile

În urma publicării de către o persoana privată, în mediul online, a unui anunț privind comercializare carne mistreț în județul Constanța, prefectul județului Dumitru Jeacă a dispus instituțiilor abilitate verificarea de îndată la fata locului, a veridicității informațiilor postate.

O echipa alcătuită din agenți de politie și medici  veterinari s-a deplasat imediat la locul indicat de proprietar, respectiv satul Biruința, la gospodăria acestuia. În urma verificărilor s-a constatat ca persoana în cauza publicase un anunț fals/înșelător, porcul publicat spre vânzare nefiind mistreț ci porc domestic.

Autoritățile reamintesc măsurile elementare, recomandate de ANSVSA, pe care trebuie sa le ia populația, pentru a proteja porcii din exploataţii de această boala:

  • să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să pună o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  • să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a  veni în contact cu porci străini de curtea fiecăruia, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
  • să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
  • dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă sa nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Totodată vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Constanța despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat, caz în care au obligația legala sa recolteze exemplarul și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Virusul pestei porcine africane nu se manifesta la om, factorul uman având în schimb un rol important în transmiterea acestui virus și totodată fiind puternic afectat la nivel social, datorita impactului economic puternic în cazul prezentei PPA.

„Menționăm în acest context ca autoritățile constănțene vor acționa susținut pentru aplicarea sancțiunilor prevazute de legislația în vigoare, răspândirea virusului în mod deliberat, prin vânzarea de carne, produse din carne procesata sau de animale vii infestate cu virusul PPA reprezentând infracțiune și pedepsindu-se în conformitate cu Codul Penal“, au transmis reprezentanții Prefecturii Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*