FOTO VIDEO Primăria Cernavodă modernizează ambulatoriul spitalului. 1,6 milioane de euro vor fi investiți în aparatură performantă și în mobilier modern

Spitalul Orășenesc Cernavodă. FOTO Ctnews.ro

Primăria Cernavodă pregătește modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Orășenesc. Un proiect amplu, pe bani europeni în valoare de 1.600.000 de euro se pregătește zilele acestea și își așteaptă ok-ul de la autoritățile competențe. Prin acest program de modernizare, Primăria vrea să îmbunătățească actul medical și calitatea serviciilor din ambulatoriul Spitalului Orășenesc. În plus, dotarea acestui ambulatoriu va contribui la creșterea ponderii afecțiunilor rezolvate în afară spitalizării și ca o consecință, la reducerea presiunii existente asupra secțiilor din spital.

 

“Vrem ca pacienții noștri să înțeleagă că se pot trata (acolo unde necesită regim de spitalizare continuă) se pot trata și în regim ambulatoriu sau eventual o spitalizare de o zi, pentru că în felul asta preîntâmpinăm și costurile suplimentare pe care le avem pe spital, atâta timp cât noi putem fără doar și poate să rezolvăm lucrurile numai și numai în ambulatoriu. Întotdeauna oamenii merg la medicul de familie, medicul de familie în general trimite pacientul către medicii specialiști pe partea de ambulatoriu. Pentru asta trebuie să dezvoltăm cât mai mult ambulatoriul pentru că se pot face bani frumoși în acest regim ambulatoriu”, spune Marius Spânoche, managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Aparatura și dotările specifice existente în Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Cernavodă sunt insuficiente sau au o vechime peste durata normală de viață garantată de producător, lucru care afectează în mod direct calitatea actului medical, acuratețea stabilirii diagnosticului și posibilitatea de a efectua intervenții medicale fără spitalizare. Prin acest proiect se vor achiziționa 91 de echipamente medicale, 46 de piese de mobilier și 11 echipamente IT. Printre cele mai importante se numără un computer tomograf, un ecograf multidisciplinar de înaltă performanță și un aparat roentgen mobil pentru laboratorul de imagistică. Jurnaliștii Constanța News l-au întrebat pe managerul spitalului dacă lucrările vor ajunge și la partea de infrastructură a clădirii.

“Noi avem circuitele funcționale care respecta normele; probabil că vom face ceva investiții doar că să-i dăm o față mai frumoasă, igienizări, etc. Totul este funcțional fără nicio problemă. De altfel noi avem autorizație sanitară de funcționare fără plan de conformare. Probabil că este singurul spital din județul Constanța cu autorizație sanitară de funcționare fără plan de conformare.Proiectul european se referă numai la dotări, la partea de echipamente – nu poți să faci medicină fără să ai echipamente. Medici avem și urmează să mai aducem câțiva. În structura noastră funcțională o să mai creștem adresabilitatea cu specialități gen endocrinologie, urologie, toate specialitățile în general pe care nu le avem pe spital, pentru că Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Cernavodă este un ambulatoriu integrat, deci specialitățile care se găsesc în spital se regăsesc și în ambulatoriu. Noi vrem să venim și să aducem și alte specialități decât cele existente acum.Medici doritori sunt, avem deja cereri pe mai multe specialități care vor să vină și-i așteptăm”, explică Marius Spânoche, managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Documentația întocmită de Primărie și avizată de autorități prevede că proiectul trebuie să se implementeze într-un interval de timp de 27 de luni, termenul maxim de finalizare fiind anul 2021. Este o investiție cu bătaie lungă, care vizează și noi angajări medicale la Cernavodă. Administrația locală vrea să aducă noi profesioniști în sistemul medical, însă momentan acest lucru nu se poate. Situația precară a dotării Ambulatoriului spitalului influențează negativ opțiunile de angajare ale medicilor specialiști din regiune, în condițiile în care piața deja înregistrează un deficit important de forță de muncă calificată în domeniul medical.

“În spital avem aparatura necesară, însă pe Ambulatoriu nu am pus accent până acum, pentru că așa cum a fost trendul și este în continuare, toată lumea vrea să se interneze. Încercăm să facem educație, să înțeleagă lumea că dacă totuși, nu este nevoie să te internezi într-un spital unde apare și disconfortul de a sta internat (mai bine stai acasă fără niciun fel de problemă) și va înțelege lumea acest aspect, cu siguranță se va dezvoltă și ambulatoriul. Cred că mai toate spitalele încep să treacă pe acest regim ambulatoriu și este cazul să trecem și noi – dar aici trebuie să fim sprijiniți și de către medicii de famile, pentru că dacă medicii de familie nu ne sprijină, este mai complicat. Plus de asta, în momentul în care ai un plafon de cheltuieli pe ambulatoriu – ipotetic pentru că în general Casa de Asigurări îți cam decontează tot ceea ce înseamnă ambulatoriu – nu poți să o faci decât cu biletul de trimitere la medicul specialist sau la medicul de familie. Din ambulatoriu fără doar și poate, noi putem să și internăm. Iată încă o varianta în plus pentru noi, ajutătoare. Dar, cu riscul că mă repet, să fixăm o dată faptul că putem să ne tratăm și în policlinica de odinioară. Că practic asta înseamnă ambulatoriu”, afirmă Marius Spânoche, managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Cernavodă se dezvoltă și se modernizează. Spitalul colaborează cu administrația locală iar oamenii din primărie îi sprijină pe specialiști cu toate cunoștințele și detaliile legate de proiectele de europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*