FOTO VIDEO Istoria se transformă în Turism. Primăria Ovidiu a obținut 3 milioane Euro pentru a pune în valoare un castru roman

Castrul roman de la Ovidiu, intră în reabilitare. FOTO Primăria Ovidiu
Castrul roman de la Ovidiu, intră în reabilitare. FOTO Primăria Ovidiu

Banii europeni schimbă față orașului Ovidiu și-i readuc istoria la lumină. Primăria a obținut finanțare europeană, de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.

Puţini localnici ştiu că în jurul castrului roman exista și o așezare umană în urmă cu două milenii, însă în viitorul imediat lucrurile s-ar putea schimba. Primăria a hotărât că vestigiile istorice merită și trebuie puse în valoare, astfel ca localnicii să-și cunoască mai bine și rădăcinile și istoria.

“Avem acest sit aeheologic de-nsemnatate națională pe Lista Monumentelor Naționale și ne-am dorit să-l scoatem la lumină și să-l arătăm publicului. Pe scurt, acolo este vorba despre o fortificație romană care apară vechiul apeduct roman care alimenta cetatea Tomis. Fortificația avea/are patru turnuri, două dintre ele circulare și două rectangulare, poziționate în afară incintei principale pe colțuri” explică primarul din Ovidiu, George Scupra.

Descoperit în 1972, castrul roman de la Ovidiu este amplasat pe malul lacului Siutghiol, chiar în dreptul insulei ce poartă numele poetului antic. Și ruinele fortificației romane  dar și resturile așezării omenești descoperie lângă el sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice. Oraşul Ovidiu este proprietarul terenului pe care se află castrul și vrea să-l pună în valoare ca să-l promoveze ca obiectiv turistic, dar pentru asta e nevoie de bani. Administraţia locală a început demersurile pentru accesarea de fonduri europene pentru restaurarea fortificaţiei romane iar acum eforturile s-au materializat.

“Lângă castrul roman mai era și o bazilica romană pre-creștină care a fost descoperită mult mai târziu decât castrul, dar să știți că ea ca și construcție datează dinaintea castrului. Este o bazilică destul de mare pentru acele vremuri (are 175 mp) și va fi și ea scoasă la lumină, protejată și-mbrăcată în sticlă pentru ca publicul să aibă acces și s-o poată vedea. Pentru un proiect de acest gen este nevoie și de activități conexe – toalete spații verzi, alei pietonale, tot ceea ce-nseamnă parcări pentru autocare, facilități pentru persoane cu dizabilități, etc” ne-a declarat edilul din Ovidiu.

Administraţia locală doreşte să realizeze lucrări de conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman, inclusiv construcții noi aferente funcțiunilor propuse. Astfel, ruinele castrului vor fi decopertate şi se vor reconstrui parţial, se va ridică un corp nou de clădire pentru spaţii tehnice şi grupuri sanitare şi se va amenaja incinta pentru a putea fi vizitată. Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de  amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn. Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea  dotări multimedia de ultimă generație. În plus va exista și o scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale și ore de istorie pentru copii.

“Fiind vorba despre un proiect de-nsemnatate națională ne dorim să vină și turiștii la Ovidiu și fără niciun dubiu vor veni să vadă acest site arheologic. Este important pentru comunitatea noastră dar fără dubiu îl putem gândi că fiind universal” ne-a spus primarul George Scupra.

Durata de execuție și implementare a proiectului este de doia ani si jumatate de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții; pentru asta există deja asistență tehnică din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor fi costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*