FOTO VIDEO Reabilitarea Școlii Generale din Siminoc este aproape de finalizare. Investiția făcută cu bani de la Guvern și de la bugetul local promite că niciun elev nu va mai suferi de frig în clasă pe timpul iernii

Lucrări la școala din Siminoc. FOTO Adrian Boioglu

Școala Generală din satul Siminoc a format la adăpostul său zeci de generații de elevi. Anul acesta, Primăria orașului Murfatlar a reușit să obțină fondurile necesare pentru a reabilitarea moderată a imobilul, care avea nevoie să fie adus la standardele anului 2024.

„Toate școlile aveau nevoie de o reabilitare și avem proiecte pentru toate cele trei școli. Liceul va beneficia de consolidare și reabilitare, școala «A.V. Rădulescu» pentru care deja am semnat contractul și ne vom apuca de lucrări și acolo și școala din Simimoc, care beneficiază de reabilitare moderată a clădirii, proiect pe același Program PNRR, componenta 10”, a declarat, pentru CTnews, primarul Gheorghe Cojocaru.

Inițial, proiectul finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevedea placarea termică exterioară și amplicarea de tencuială decorative, înlocuirea tâmplăriei exterioare și interioare, termoizolaea planșeului de pod și a pardoselii, cu înlocuirea parchetului, repararea învelitorii acoperișului și montarea unui sistem de colectare a apei. De asemenea, s-a avut în vedere repararea trotuarelor de protectie, înlocuirea centralei termice care a generat neajunsuri în ultimii ani, precum și refacerea completă a instalației electrice, termice și sanitare, a finisajelor interioare, montarea instalației de paratrăsnet, montarea panourilor fotovoltaice și panourilor pentru încălzirea apei şi montarea unei centrale de avertizare incendiu. Costul întregului proiect a fost estimat inițial la echivalentul a circa 130.000 de euro.

Când s-a apucat efectiv de lucrare, constructorul nici nu bănuia că va fi necesară refacerea completă a acoperișului clădirii veche de peste 50 de ani. Când muncitorii au început să decoperteze grinzile, au constatat că mare parte din structura din lemn fusese compromisă de vreme. Atunci, cu toate că proiectul prevedea reparații limitate de doar 60 de metri pătrați din întinderea acoperișului, s-a luat decizia ca toată structura de lemn putrezită să fie înlocuită, pentru a nu pune în pericol, pe viitor construcția, dar mai ales copiii care învață în această școală, a explicat primarul Gheorghe Cojocaru, pentru CTnews.

Costurile suplimentare au fost suportate din bani de la bugetul loc și astfel s-a luat și decizia de a pune tablă, în loc de țiglă pe acoperișul întregului imobil, astfel încât noua structură din lemn să fie mai bine protejată de influența factorilor meteorologici în special.

„Am întâlnit lucrări ascunse la acoperiș, de altfel întreaga clădire este destul de veche, are o grămadă de ani, fiind construită de bunicii noștri. Noi acum am schimbat aici toată instalația electrică, instalația termică, am introdus rețea de internet, vom monta panouri fotovoltaice, va fi o școală cu adevărat modernă”, promite primarul.

Gheorghe Cojocaru consideră că a luat cea mai bună decizie în a reface complet acoperișul școlii, pentru că, spune el, întreaga investiție cu bani de la Guvern ar fi fost inutilă, dacă doar s-ar fi făcut modificări la interior, iar structura acoperișului ar fi rămas șubredă.

„Clădirea este acum complet izolată pe exterior, pereții cât și pardoseala, podul și așa mai departe au fost reabilitate. Cred că vom reuși să facem o economie de cel puțin 40 – 50% din costurile la energie termică”, a mai declarat edilul orașului Murfatlar.

Dacă totul decurge conform planificării făcute împreună cu constructorul, iar semnalele în acest sens sunt cât se poate de favorabile, școala din Siminoc va fi complet renovată și gata de a fi dată în folosință la începutul verii. Astfel, de la toamnă, copiii din sat vor învăța în clase mult mai frumoase, cu mobilier nou și niciodată nu vor simți că iarna le îngheață degetele pe stilou în timpul orelor de curs.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*