FOTO VIDEO Planuri ambițioase pentru un viitor verde, în comuna Mircea Vodă. Primăria vrea să amenajeze un parc de panouri fotovoltaice care să economisească și să aducă bani la bugetul local

Primăria Mircea Vodă. FOTO Adrian Boioglu

Primăria comunei Mircea Vodă are planuri mari în privința dobândirii independenței energetice, fie și parțial pentru început, doar pentru clădirile aflate în administrare publică, așa cum sunt școlile, grădinițele, primăria, dispensarul și așa mai departe.

În acest sens, primarul George Ionașcu a declarat, recent, pentru CTnews, că a depus deja la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru amenajare unui parc de panouri fotovoltaice.

„Sperăm că pe acest amplasament de 6.000 de metri pătrați din localitatea Țibileni din comuna Mircea Vodă să asigurăm un parc de panouri fotovoltaice care să ne asigure consumul de energie electrică pentru tot ce înseamnă instituții de stat, respectiv școli, grădinițe, primărie, cămine culturale”, a declarat George Ionașcu.

Deocamdată proiectul se află în etapa de evaluare, iar Ionașcu precizează că, potrivit semnalelor pe care echipa sa le-a remarcat până acum, inițiativa are mari șanse de a fi aprobată.

În prezent, subliniază primarul, facturile cumulate la energie electrică ce trebuie achitate de la bugetul local ating suma de 15.000 – 20.000 de lei lunar, bani care vor putea fi redirecționați către alte priorități, odată cu intrarea în funcțiune a noi facilități de energie verde.

„Vor mai fi anumite cheltuieli, respectiv acele taxe mărunte, dar cu siguranță costurile – undeva la 80-90% – vor fi acoperite cu aceste panouri”, a mai completat Ionașcu.

Odată amplasat parcul de panouri fotovoltaice, acesta va contribui semnificativ la dobândirea independenței energetice a imobilelor aflate în administrare publică. Însă, mai mult decât atât, în măsura în care noua facilitate va da suficient randament, există posibilitatea pentru Primăria din Mircea Vodă să se transforme în prosumator de energie regenerabilă și astfel să atragă și profit către bugetul local.

„Aceasta a fost și ideea, să devenim prosumatori și să facem reducere la costul consumului de energie electrică și automat pentru cei care, pe viitor, își vor achiziționa mașini electrice”, a mărturisit primarul comunei Mircea Vodă.

Odată ce va primi undă verde pentru implementare, proiectul finanțat din bugetul Ministerului Dezvoltării prin componenta referitoare la modernizare va costa în jur de un milion de euro, din totalul de aproximativ 50 de milioane de euro disponibil la nivel național pentru astfel de inițiative.

Echipa din cadrul primăriei, care a conceput proiectul, a considerat că terenul de pe raza localității Țibileni este ideal pentru amplasarea unei astfel de facilități deoarece acoperă necesarul de supuprafață pentru astfel de proiecte, este compact și, foarte important, în zonă se află deja și un post de transformare a energiei electrice fapt care contribuie la reducerea costurilor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii.

Totuși, în ceea ce privește realizarea efectivă a parcului de panouri fotovoltaice, primarul George Ionașcu nu poate furniza încă un orizont de timp clar. Tot ce le poate promite locuitorilor din Mircea Vodă este că proiectul depus la Ministerul Dezvoltării este unul solid și care, cu siguranță, se va materializa spre beneficiul întregii comunități.

„Dacă ar fi după mine, mi-aș dori să înceapă mâine, dar după cum știți, procedurile sunt destul de anevoiase, așa că sperăm ca măcar în prima jumătate sau în a doua jumătate a anului să avem proiectul aprobat și trecut de partea de finanțare”, a mai punctat șeful administrației publice locale din comuna Mircea Vodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*