FOTO VIDEO Hârșova și Krushari, front comun pentru promovarea patrimoniului istoric. Proiectul are o valoare de 3,2 milioane de euro

Cetatea Zaldapa, restaurată de cercetătorii bulgari. FOTO Cristina Niță
Cetatea Zaldapa, restaurată de cercetătorii bulgari. FOTO Cristina Niță

În urmă cu doi ani și jumătate Primăria Hârșova a demarat un proiect cultural pe fonduri europene în parteneriat cu Municipalitatea Krushari din Bulgaria, Muzeul Regional de Istorie Dobrich și Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța, ce vizează punerea în valoare a patrimoniului istoric. La începutul lunii septembrie 2019, reprezentanții români au vizitat partenerii bulgari. Scopul acestei vizite a fost strâns legat de prezentarea obiectivelor pe care cei doi parteneri le-au avut de îndeplinit în cadrul proiectului dar și stadiul lucrărilor.

”Acum 2 ani am demarat acest proiect în parteneriat cu Primăria orașului Hârșova și cele două muzee din Dobrich și Constanța. Fiecare partener din proiect a avut obiectivele proprii pe care le-a realizat în anumită măsură până acum”, spune primarul orașului Krushari, Dobri Stefanov.

În sudul Dobrogei se află cetatea antică Zaldapa, un deal protejat în mod natural, unde prin secolele II-III exista o așezare romană. În urmă cu șase ani, cercetătorii bulgari au început să facă săpături arheologice și au descoperit numeroase vestigii și artefacte, iar Municipalitatea Krushari a decis ca toate aceste obiecte de patrimoniu cultural și istoric să fie expuse într-un muzeu în aer liber, pe care l-a realizat cu ajutorul acestui proiect.

”Acest lapidarium, pe care-l vedeți, promovează artefactele descoperite. Noi deja am realizat 90% din activitățile pe care le avem, suntem la finalizarea acestui proiect”, a spus primarul orașului Krushari, Dobri Stefanov.

”Avem această oportunitate de a promova orașul Krushari prin vestigiile, artefactele, siturile pe care le avem pe teritoriul nostru. După graficul stabilit proiectul se va încheia în luna mai 2020, până atunci vom avea de achiziționat niște biciclete și de realizat vizite pe teren”, a precizat Veselina Ivanova, asistent manager în cadrul Primăriei Krushari.

Obiectivele pe care le are de îndeplinit – în cadrul proiectului – Primăria Hârșova sunt însă mai complexe: Ansambulul Școala Veche ”Vasile Cotovu” va fi reabilitat și transformat în muzeu, iar clădirea alăturată, Casa Pedagogului, va fi bibliotecă de cartier.

”Suntem la doi ani și aproape jumătate de când s-a semnat acel contract prin care noi la Hârșova dorim să reabilităm ansamblul Vasile Cotovu, să-l transformăm într-un muzeu și să asfaltăm 1,7 kilomentru de străzi ce leagă Anasamblul ”Vasile Cotovu” – Cetatea Carsium de centrul orașului și a trebuit, conform proiectului, să fim oaspeții comunității din Krushari”, a spus primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Birocrația din România afectează traseul proiectului

Drumul pentru implementarea unui proiect pe fonduri europene se dovedește a fi unul mult mai greu în România. Piedici a întâmpinat și Viorel Ionescu.

”Suntem în momentul de față la începerea asfaltărilor tocmai pentru că am scos la licitație de 2 ori și nu a venit nicio firmă. E o problemă! De ce? Cred că factorii politici decidenți de la nivel național trebuie să ne răspundă la această întrebare retorică: De ce nu mai vine nimeni la licitațiile organizate de administrațiile locale?”, se întreabă primarul de la Hârșova.

Lucrările de asfaltare a celor 1,7 kilometri care se vor transforma în traseu turistic au fost pregătite, iar primarul Viorel Ionescu estimează că până la jumătatea lunii noiembrie 2019 să se finalizeze. În ceea ce privește reabilitarea Școlii Vechi, în acest moment experții de la Primăria  Hârșova evaluează proiectul urmând ca în aproximativ o lună firma care va câștiga licitația să-și organizeze șantierul și să se apuce de treabă.

”Eu aș vrea să grăbesc lucrurile, undeva la începutul lunii octombrie, constructorul să înceapă organizarea de șantier, să înceapă reabilitarea clădirii, dar haideți să fim realiști, cel mai târziu, cred că vor putea merge până la jumătatea lunii decembrie, sfârșitul lunii decembrie după care cu siguranță două-trei luni de zile vom opri lucrările pentru că lucrarea nu este destul de avansată, astfel încât să spunem că lucrăm pe exterior și începem apoi să facem lucrări la interior”, precizează primarul Viorel Ionescu.

Clădirea istorică Școala Veche a fost lăsată în paragină din anul 2000. Lucrările pentru reabilitarea ei sunt complexe, iar primul lucru pe care-l va avea de făcut echipa de muncitori pentru a asigura protecția construcției va fi refacerea acoperișului.

Conform proiectului, termenul limită până la finalizarea obiectivelor pe care le au de îndeplinit atât partenerii români cât și cei bulgari este mai 2020. Autoritățile locale din Hârșova se vor încadra în grafic cu asfaltarea celor 1,7 kilometri care vor alcătui un circuit turistic care va lega Școala Veche de Cetatea Carsium, și pentru care au 20 de biciclete. Însă, la Ansambului Cotovu complexitatea lucrărilor, îl fac pe primarul Viorel Ionescu să se gândească la o eventuală prelungire a termenului alocat.

”Nu cred că se va finaliza până în mai pentru că urmează iarna. Noi oricum îl vom prelungi, vom solicita o prelungire de 12 luni. Este o legislație pe care noi o respectăm, este sincronizată cu legislația europeană, asta e legislația și mergem mai departe. Important este să finalizăm și acest ansamblu să fie redat comunității”, adaugă primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Programul transfrontalier româno-bulgar are o valoare de peste 3 milioane de euro. Prin acest proiect autoritățile române și bulgare își doresc ca numărul turiștilor care ajung la Hârșova sau Krushari să crească și astfel, zonele să se dezvolte.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*