Conducerea Spitalului Județean trebuie să amenajeze un spațiu împrejmuit, în zona morgii, pentru ca rudele celor decedați să nu-i mai identifice pe platoul din fața instituției

Control la Spitalul Județean Constanța după ce au apărut imagini cum morții sunt identificați de rude în fața morgii. FOTO captură video

Comisia Mixtă de Control a Consiliului Județean Constanța a finalizat verificările la Spitalul Clinic Județean de Urgență, efectuate după ce în spațiul virtual au apărut imagini cu persoane decedate, puse în saci, ce erau identificate de rude în fața morgii, și a dispus, între altele, amenajarea unui spațiu împrejmuit, pentru ca rudele celor decedați să nu-i mai identifice pe platoul din fața instituției.

La nivelul Consiliului Județean Constanța a fost constituită, la sfârșitul săptămânii trecute, o Comisie Mixtă de Control în vederea efectuării unei acțiuni de verificare la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, la Serviciul de Anatomie Patologică, precum și la Compartimentul de Prosectură (morgă). Controlul a fost efectuat în data de 11 decembrie și a avut în vedere circuitele prevăzute pentru transportul persoanelor decedate din toate secțiile spitalului către morgă și verificarea condițiilor de deținere. Astfel, în urma verificărilor efectuate au fost dispuse următoarele măsuri:

  1. Amenajarea unui spațiu împrejmuit, în zona celor două containere frigorifice de păstrare, în vederea facilitării identificării și predării către aparținători a persoanelor decedate.
  2. Clarificarea în regim de urgență a situației persoanelor decedate fără aparținător sau neidentificate, aflate în custodia spitalului, precum și luarea măsurilor care se impun în acest caz.
  3. Desemnarea unei persoane ce va avea ca atribuții consilierea aparținătorilor și coordonarea procedurii de depunere a documentelor și ridicarea persoanelor decedate de către aparținători, în cadrul Compartimentului Prosectură.

Comisia Mixtă de Control a trimis către conducerea spitalului raportul de control, în vederea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse în cadrul acestuia.

„Ne dorim o comunicare cât mai eficientă între aparținători și personalul de specialitate. Acest aspect este necesar pentru a veni în sprijinul aparținătorilor persoanelor decedate, în vederea ușurării procedurilor de încredințare a defuncților către aceștia. De asemenea, vom urmări implementarea măsurilor dispuse și vom analiza efectele lor, iar în cazul în care situația o va impune, analizăm posibilitatea achiziționării unui container frigorific modular, în condițiile legii”, a declarat Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Controlul dispus la Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a fost făcut după ce în spațiul virtual au apărut imagini cu persoane decedate, puse în saci, ce erau identificate de rude în fața morgii. În imaginile apărute inițial pe Facebook și preluate apoi de presă se observă cum persoane decedate sunt scoase în fața morgii, în saci, negri, iar aparținătorii acestora identifică morții înainte de a fi așezați în sicrie. Este vorba despre persoane care ar fi decedat după ce au fost depistate pozitiv sau au fost suspecte de coronavirus.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*