IPS Teodosie a contestat în instanță decizia de carantinare a DSP București

IPS Teodosie
IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a contestat în instanță decizia de carantinare, care i-a fost aplicată după ce a revenit săptămâna trecută din Iordania.

Astfel, la Judecătoria Constanța a fost depusă acțiunea de contestare a deciziei DSP București de confirmare a carantinării IPS Teodosie în care s-a cerut, pe de o parte, suspendarea efectelor deciziei DSP, iar pe de alta, anularea ei.

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, avocatul apărării invocă în contestația depusă în instanță că actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei.

„Ca atare el nu este temeinic, nu îndeplinește condițiile formale impuse de lege și nu are legalitate Adică el nu există. Prin însăși natura sa, Decizia de Confirmare a Carantinării trebuie semnată de către persoana împuternicită, căci actul semnării reprezintă manifestarea sa de voință în sensul restrângerii drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României – libertatea individuală, libera circulație, viața intimă, familială și privată, libertatea cultelor și dreptul la muncă. Fără semnătură, actul nu are autenticitate, conform normelor de drept.

Actul DSP nu este motivat de fapt și de drept, deoarece la art.4, lit. i din Hot. CNSU 2/7.01.2022 se prevede excepția suspendării pentru persoanele care sosesc din state terțe, care participă la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

În plus, acțiunea contestă decizia carantinării preventive a celor ce revin în țară, care sunt presupuși ca persoane care riscă să infecteze pe alții. Din moment însă ce testele medicale negative autorizate arată că nu există risc epidemiologic, pentru ce mai sunt carantinați cei testați negativ? În acest fel, carantinarea devine lipsită de motivație”, se motivează în acțiunea depusă la Judecătorie.

Conform surselor citate, în acțiuni motivate asemănător, Judecătoria Sector 5 București și Tribunalul Prahova au admis contestațiile și au anulat deciziile de suspendare.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost amendat luni, 24 ianuarie, de trei ori, de fiecare dată cu câte 1.000 de lei, pentru că nu a respectat măsura carantinei.

Astfel, el a fost surprins, în jurul orei 08.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, unde a oficiat Sfânta Liturghie, fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei pentru că nu a respectat prevederile legale în ceea ce privește măsurile de carantină, conform Legii 55/2020. Ulterior, el a mai fost amendat de două ori, fiind surprins de polițiști din cadrul Secției 3 în timp ce se afla pe strada Arhiepiscopiei din municipiul Constanța, iar apoi participând, în Sala Magna a Centrului Eparhial Tomis, la conferința „România, vechea vatră a Europei”, susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, deși pe numele său este instituită măsura carantinării la domiciliu pentru perioada în curs.

Prelatul se află în carantină la domiciliu începând din data de 21 ianuarie, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Iordania. Conform prevederilor legale, nefiind vaccinat, Arhiepiscopul Tomisului trebuie să stea în carantină 10 zile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. IPS Teodosie a mai fost avertizat de abateri grave in ce priveste situatia epidemiologica chiar de Patriarhul Daniel.In ce priveste carantinarea persoanelor care au plecat din sin inspre Romania o face CNSU prin Guvernul Romaniei,
    In ce priveste plecarea IPS Teodosie in Uordania Regatul Hasemit a prelatului nu se poate parasi Romania suspect de Covid 19 si trecut in boala fara certificatul de vaccinare.
    Acum spune ca da DSP Bucuresti in instanta ca carantinarea eate ilegala dar de unde le scoate masurile sunt aprobate de CNSU si semnate de premierul Nicolae Ciuca trimite actul la Monitorul Oficial contrasemnate de ministrul sanatatii Alexandru Rafila si merge la promulgare la Iohannis
    Rog publicatiei Constanta News sa ii faca dosar penal asupra zadarnicirii bolilor la IPS Teodosie

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*