Hram la mănăstirea Prodromița. Slujba va fi oficiată de IPS Teodosie

Slujbă oficiată de IPS Teodosie. FOTO Adrian Boioglu
Slujbă oficiată de IPS Teodosie. FOTO Adrian Boioglu

Calendarul creștin-ortodox consemnează la 12 iulie sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Cu acest prilej, începând cu ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la schitul Prodromița, aflat în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării.

Icoana „Prodromița” a fost pictată acum 150 de ani. Dorindu-și din tot sufletul ca și la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon și ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iași unde au găsit un meșter iconar, Nicolau Iordache, ce a respectat condițiile impuse: spovedanie, post și rugăciune. La un moment dat, după terminarea veșmintelor, meșterul iconar a întâmpinat dificultăți la pictarea chipurilor, amânând lucrul până a două zi. Dimineața, după rugăciune, când a vrut să se apuce de lucru a găsit fețele pictate în mod desăvârșit.

De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească. Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul într-un document datat 29 iunie 1863.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*