Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Duminica Rusaliilor

Pogorârea Duhului Sfânt – Cincizecimea sau Rusaliile
Pogorârea Duhului Sfânt – Cincizecimea sau Rusaliile

Biserica Ortodoxă prăznuiește, duminică, Pogorârea Sf. Duh sau Rusaliile. Numită în popor şi Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli.

Conform Noului Testament, cartea Faptele Apostolilor, cap. II, „aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înțelepciune duhovnicească. Sf. Apostol Petru, cel mai în vârstă, a ținut prima predică oamenilor adunați în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceștia au crezut și au primit Botezul, fiind ca la trei mii de suflete”, (Faptele Apostolilor II, 41). Astfel, sărbătoarea marchează întemeierea Bisericii creștine.

Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli, așa cum amintesc Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Sf. Epifanie și scriitorii bisericești, Tertulian și Origen.

Duminică, 7 iunie, de la ora 08.30, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a săvârșit Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”, apoi a citit rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează „limbile de foc” ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*