FOTO VIDEO Care sunt riscurile expunerii îndelungate la soare? Dermatologul Mihaela Radu de la Poliniclinica OCH te ajută să pleci informat la plajă

Policlinica OCH din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Vine vara și odată cu ea momentul când vom putea călători din nou fără declarație semnată. Vom merge pe plajă, ne vom răsfăța la soare și vom face baie în mare. Venim după o lungă perioadă de stat în casă, în autoizolare. Cât stăm la soare? Câte ore?  În ce interval? Ce riscuri ne luăm?

Medicul dermatolog Mihaela Radu de la policlinica OCH răspunde acestor întrebări.

“Recomand pacienților să nu se expună în intervalul periculos de expunere solară, adică între ora 11 și ora 16, și aș merge totuși până la ora 17. Este bine ca pielea să fie acomodată cu radiațiile solare în sensul că dacă la început de vară când încă radiațiile solare nu sunt atât de puternice, ne expunem până în ora 11, maxim jumătate de oră, dar cu cremă de protecție solară, nu este niciun dezastru. Ușor-ușor, ne acomodăm pielea cu radiațiile solare evitând astfel riscul de arsuri cutanatate” spune medicul Mihaela Radu.

Soarele este foarte important pentru toată lumea. Să amintim doar de asimilarea vitaminei D care nu este posibilă în absența radiației solare, deci și adulții și copiii trebuie lăsăți să se stea la soare. Plaja este benefică pentru toți iar băile solare sunt, nu doar un răsfăț de vacanță, ci chiar o indicație medicală. Din nou, dermatologul  Mihaela Radu:

“Nu putem să ținem copiii acasă și să nu se bucure de soare și de plajă. Îi putem trimite la plajă atât timp cât le protejăm corpul, protecția această fiind prin folosirea mijloacelor de fotoprotecție corespunzătoare și nu numai la creme cât și la vestimentație cu filtre de protecție. Mai nou există hăinuțe care au un filtru de protecție împotriva ultravioletelor, dar cel mai important lucru este ora la care ne expunem.”

Cei mai predispuși la greșeli sau la ignorarea sfaturilor sunt turiștii. Când ai plătit scump o vacanță de câteva zile la mare și vii la plaja la care ai visat un an de zile, cu greu te dai dus de pe nisip. Sunt mulți turiști care apar pe șezlong la prima rază de soare și pleacă în camera abia la 19. Oamenii profită de fiecare clipă petrecută pe nisip și fac greșelile cele mai comune.

Când simt că îi ustură pielea, deja e prea târziu. Cele mai vulnerabile părți de corp când vine vorba de arsurile solare sunt vârful nasului, buzele, zona ochilor, fruntea și pomeții obrajilor. Există convingerea în popor că iaurtul ne oferă o răcorire instantanee și ne calmează pielea iritată, mai ales dacă se aplică direct, în strat subţire şi se masează uşor. Ce spune însă specialistul?

“Leacurile acestea din popor calmează pe moment. Nu recomand folosirea iaurtului sau a uleiului; există creme post-expunere la soare, care liniștesc tegumentul, îl mai calmează și reduc practic roșeața. Odată ce s-a format arsura solară, indiferent de gradul acesteia, necesită o îngrijire suplimentară, motiv pentru care dacă vorbim de arsuri solare de gradul 2 recomand pacienților să viziteze medicul dermatolog pentru un tratament eficient și sigur” explică Mihaela Radu, medic dermatolog la OCH.

De altfel, medicii de la OCH vin în ajutorul turiștilor când vine vorba de sfaturi, de consultații și de tratamente. Când soarele ne face prea mult rău, e bine ca să fim atenți și să nu ignorăm semnele suspecte. Pielea neprotejată poate fi deteriorată după doar 15 minute de expunere la radiațiile ultraviolete și asta poate duce le leziuni cutanate mai serioase decât o simplă arsură sau o usturime de sezon.

În Policlinica OCH pacienții beneficiază de o dermatoscopie – o procedură prin care medicul folosește un dermatoscop cu ajutorul căruia identifică leziunile incipiente atipice care mai târziu pot duce la formarea unui cancer cutanat. Având în vedere impactul pe care îl au ultravioletele asupra corpului nostru, recomandarea dermatologilor este de un consult anual pentru verificarea tuturor leziunilor ce sunt pe corp, mai ales în cazul în care au apărut leziuni noi.

“În principiu, o leziune apărută de puțin timp, pe care o observăm că își mărește dimensiunile alarmant, are mai mult de 3-4 culori, o margine neregulată și care poate să sângereze, să provoace durere sau mâncărime, trebuie investigată de către dermatolog. Nu doar clinic, ci și prin dermatoscopie. Dacă se dovedește a fi o leziune cu risc sau a avea atipii dermatoscopice atunci indicația este de excizie chirurgicală cu margini de protecție, urmată de examen histo-patologic care să ne certifice sau să ne infirme suspiciunea de diagnostic” explică dermatologul Mihaela Radu, de la OCH.

Mai bine previi decât să vindeci, spun medicii dermatologi. Fiți precauţi, nu uitaţi de cremele de protecţie, nu staţi prea mult la soare din primele zile şi evitaţi plaja la orele amiezii.

Policlinica OCH se află pe strada Flămânda nr.19 din municipiul Constanța, iar programările se fac la numărul unic 0241.480.400

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*