FOTO VIDEO La Policlinica OCH din Constanța alunițele benigne și papiloamele pot fi îndepărtate prin electrocauterizare. Procedura are un nivel minim de disconfort, iar zona este tratată cu o cremă cicatrizantă

Policlinica OCH din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Eliminarea aluniţelor e de neconceput pentru cine crede că asta poate reprezenta un pericol major pentru sănătate. În popor circulă o asemenea teorie, însă dermatologii atenţionează că ideea e greşită. Lăsând alunițele maligne neexcizate, riști să lași în voie un cancer de piele foarte agresiv.

Jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorba cu dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatolog la Policlinica OCH din Constanța, și au întrebat-o cum trebuie să procedăm când descoperim o aluniță pe piele.

“În principiu, orice persoană, indiferent că are sau nu alunițe ar trebui să facă un consult dermatologic în vederea identificării dacă cumva există vreo leziune suspectă. Leziunile care sunt suspecte sunt leziunile apărute recent, care își modifică dimensiunea, forma, culoarea – sunt leziunile care pot să dea o anumită simptomatologie în sensul că poate există durere, înțepătură, senzație de arsură sau leziuni care încep să ulcereze și să sângereze” explică medicul Mihaela Radu.

Scoaterea unei aluniţe este necesară atunci când medicul o recomandă, adesea odată cu identificarea unor leziuni suspecte. Se poate face chirurgical, se poate cu laser sau se poate cauteriza. De cele mai multe ori, aluniţele se îndepărtează cu bisturiul, deci chirurgical. Zona este pansată, iar firele se scot la o săptămână.

A două variantă de excizie este laserul, însă are un neajuns: pentru că razele laserului nu pătrund suficient de adânc în piele, metoda se folosește doar în cazul aluniţelor superficiale. A treia variantă este cauterizarea. Alunița este topită cu un electrocauter care lasă în urmă o mică cicatrice care va dispărea în timp. La Policlinica OCH, medicii dermatologi folosesc procedura cauterizării.

“Alunițele pot fi beningne, maligne sau premaligne. Prin electrocauterizare se rezolvă leziunile cutanate benigne. Orice aluniță care are suspiciune de malignitate sau care prezintă atipii la examenul dermatoscopic, din punctul meu de vedere are indicație de excizie chirurgicală cu examen histopatologic. Dacă vorbim de leziuni cutanate benigne atunci le putem rezolva și prin electrocauterizare. Electrocauterizarea nu are limită de vârstă, poate fi realizată și la copii și la bătrâni” explică specialistul OCH.

După procedură, nivelul de disconfort este minim și zona este tratată cu o cremă cicatrizantă, recomandată de doctor. Electrocauterizarea este o manoperă medicală care durează în funcție de numărul leziunilor și de suprafața pe care sunt întinse acestea. De exemplu, pentru o leziune unică, electrocauterizarea în sine durează maxim câteva minute, și la fel este în majoritatea cazurilor.

Dacă vorbim despre un papilom sau un angiom, e și mai scurtă ca timp: se reduce la un minut. Intervenția durează câteva minute, fără a lăsa cicatrici vizibile și fără să doară. Odată instalat efectul anesteziei locale, durerea este absentă și singură senzație care se simte este senzația tactilă. Pacientul simte că se lucrează în locul respectiv dar atât; nu percepe absolut nicio senzație de durere.

“Electrocauterizarea este o procedură nedureroasă, în sensul că înainte să o efectuăm, realizăm o anestezie la locul leziunii ce necesită a fi îndepărtate. Anestezia aceasta se poate realiza fie cu cremă anestezică, fie cu o soluție injectabilă. Practic durerea se limitează la o înțepătură ca de albină, care durează maxim 5 secunde.

Efectul anesteziei durează în funcție de substanța folosită: în principiu crema anestezică durează în medie cam 30-40 de minute, iar anestezia injectabilă poate să dureze până la 4-6 ore” explică dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatolog la Policlinica OCH din Constanța.

Policlinica OCH asigură condițiile excelente pentru efectuarea electrocauterizării. Pacientul beneficiază de un confort maxim, iar electrocauterul este de ultimă generație. Are o precizie care garantează un risc minim de complicații sau de neplăceri.

Policlinica OCH se află pe strada Flămânda nr.19 din municipiul Constanța, iar programările se fac la numărul unic 0241.480.400

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*