Asociația Elevilor cere conducerii Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia să stopeze colectarea ilegală de fonduri

Liceul „Callatis” Mangalia. FOTO Facebook

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat directoarei Liceului Teoretic „Callatis” să stopeze de urgență colectarea ilegală de fonduri, amenințând că în caz contrar vor depune plângere penală.

Potrivit AEC, la nivelul Liceului Teoretic „Callatis”, conducerea instituției solicită elevilor în mod ilegală să plătească costurile pentru printarea și xeroxarea lucrărilor scrise, ținând liste cu „datoriile la xerox” ale elevilor în mod ilegal.

„Existența acestui tabel este un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani. Fenomenul fondului școlii este unul consistent în învățământul constănțean, deși complet ilegal. Aceste cheltuieli nu ar trebui să fie asigurate din banii elevilor, ci solicitate autorităților, însă de multe ori, din comoditate, directorii preferă să recurgă la infracțiuni în loc să ceară bani primarilor. Precizăm faptul că pretinderea acestor sume de bani de la elevi constituie infracțiune de luare de mită, sancționându-se cu închisoare de la 3 la 10 ani”, se precizează într-un comunicat al AEC.

În acesta, reprezentanții asociației mai susțin că menținerea unui astfel de „tabel cu datorii” poate duce inclusiv la comportamente de tip bullying, atât din partea profesorilor cât și din partea elevilor, față de elevii și părinții care refuză să achite aceste sume.

Totodată, AEC acuză că în urma publicării tabelului, directoarea unității de învățământ nu și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a opri fenomenul, ci a decis să recurgă la amenințări față de membrii asociației din liceu, spunându-le că lezează imaginea liceului și transmițându-ne solicitarea de a șterge fotografia de pe rețelele de socializare.

„Considerăm aceste acțiuni josnice, și ne punem întrebarea legitimă: Cine lezează imaginea liceului? Niște elevi ce luptă pentru respectarea legii, sau o directoare ce încearcă să intimideze niște copii și săvârșește infracțiunea de luare de mită? Îndemnăm toți elevii și părinții elevilor liceului să refuze achitarea acestor fonduri, având în vedere ilegalitatea lor, fără a se lăsa intimidați. Solicităm directoarei Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia să elimine definitiv practicile ilegale din unitatea de învățământ și să stopeze încălcarea drepturilor elevilor! Dacă nu vor fi luate măsuri imediate, AEC depune o plângere penală pentru luare de mită pe numele ei!”, se mai arată în comunicatul AEC.

La rândul ei, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a precizat că s-a luat legătura cu directoarea Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia, care urmează să prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect.

„Nicio unitate de învățământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinți. În această privință, legislația este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulțumim elevilor că ne-au atras atenția de fiecare dată și îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Așa cum am procedat în situații similare, nu voi ezita să acționez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoștință, pe viitor”, a transmis inspectorul șef al ISJ Constanța, Sorin Mihai.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Șeful ISJ Constanța spune că nu există dovezi că la Liceul „Callatis” Mangalia s-ar colecta ilegal fonduri – CTnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*