Zeci de ordine de protecție au fost emise de polițiștii constănțeni în cazurile de violență în familie

Actiune a polițiștilor constănțeni. FOTO Cătălin Schipor

Violența în familie sau violența domestică este una din cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea umană. De la sfârșitul anului trecut, prin intrarea în vigoare a ordinului nr. 146/ 11.12.2018, polițiștii au la îndemână un cadru legal prin care agresorii pot fi îndepărtați imediat de lângă victime. La nivelul Poliției municipiului Constanța au fost emise 32 de ordine de protecție provizorii.

Violența în familie reprezintă, pe scurt, orice acțiune sau inacțiune intenționată săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii. În momentul în care victima apelează numărul unic de urgență 112, polițiștii ajung cu celeritate la fața locului, unde se constată situația de fapt. Ordinul de protecție provizoriu se emite, pe o perioadă de 5 zile, de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța au emis, de la începutul anului și până în prezent, 32 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 31 de ordine au fost emise pe numele unor bărbați, care și-ar fi agresat soțiile, concubinele sau părinții dar și o sesizare în care o femeie și-ar fi agresat copilul.

Pe lângă evacuarea imediată din locuință, prin ordinul de protecție provizoriu, polițistul poate dispune, față de agresor, și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*