Virginia Uzun, de Ziua Limbii Române: „Îmi doresc ca Dumnezeu să ne dăruiască și pe noi cu puterea de a dăinui, ca nație, la fel de frumos ca limba vechilor cazanii

Virginia Uzun, candidatul PSD la Primăria Eforie

„Sfințenia limbii vine la români din vremuri imemoriale și rezidă în rolul identitar al felului nostru de a exprima în cuvinte lumea”, se arată într-o declarație a președintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, cu ocazia Zilei Limbii Române, preluată și de candidatul PSD la Primăria Eforie, Virginia Uzun.

„«Limba noastră-i limbă sfântă!». Este un vers scris de părintele Alexe Mateevici acum mai bine de un secol și devenit, între timp, parte a unui imn de stat românesc. Substantivul ‘sfințenie’ (cu derivatele sale) presupune harul dumnezeirii, pogorât, din mila Celui Preaînalt, peste unii oameni și peste tot ceea ce ne înconjoară. Faptul că noi, oamenii, abuzăm uneori de adjectivul ‘sfânt’ și-l plasăm alături de ființe, noțiuni, lucruri care nu-l merită reprezintă o slăbiciune a noastră. Sfinte devin pentru noi, românii, și proprietatea, și justiția, și adevărul, deși în fapt nu se întâmplă așa și nu facem decât să ne jucăm cu vorbe mari. Dar ‘sfințenia’ limbii vine la români din vremuri imemoriale și rezidă în rolul identitar al felului nostru de a exprima în cuvinte lumea.

Acest fel de raportare la lume ne-a păstrat vii ca popor, încât observația – făcută de umanistul Antonio Bonfini, spre finele secolului al XV-lea – că românii au dăinuit în spațiul lor pentru că și-au apărat mai mult limba decât viața devine mai mult decât relevant㻓, este o declarație a președintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, prilejuită de celebrarea, de anul acesta, a limbii române, spune Virginia Uzun, pe pagina sa de Facebook.

„«Limba română are puterea de a rămâne ea însăși în ciuda variatelor influențe», mai spune academicianul Ioan-Aurel Pop, în declarația care m-a mișcat enorm. Îmi doresc ca Dumnezeu să ne dăruiască și pe noi cu puterea de a rămâne noi înșine și de a dăinui, ca nație, la fel de frumos ca „limba vechilor cazanii“, a mai declarat candidatul PSD la Primăria Eforie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*