VIDEO Proiectul DELPHI – model de colaborare româno-bulgară. Delfinariul Constanța și acvariul din Varna sunt modernizate pe bani europeni

Ni-Ni și Chen-Chen de la Delfinariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Ni-Ni și Chen-Chen de la Delfinariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Turismul de la malul Mării Negre are de câștigat de pe urma unui proiect unic. România și Bulgaria au câștigat un proiect prin care Delfinariul din Constanța și acvariul din Varna vor fi modernizate pe bani europeni. Investiția principală este legată de înlocuirea sistemelor de filtrare a apei din cele două instituții.

Proiectul DELPHI are ca scop mărirea interesului turiștilor pentru instituțiile care promovează educația pentru natură și știință.

Directorul Complexului Muzeal pentru Științele Naturii, dr. Adrian Bîlbă, spune că instituția pe care o conduce este liderul acestui proiect transfrontalier, iar bulgarii sunt parteneri secundari. Banii vin pentru modernizarea sistemului de filtre din cadrul celor două instituții, reabilitarea rezervoarelor acvariului și a sistemului de conducte de la Institutul de Cercetări din Varna și modernizarea facilităților de prezentare. La final, Delfinariul din Constanța va avea panouri de sticlă cu informații și un laborator de analize medicale.

“Casa” delfinilor din România a fost construită în 1972, iar la vremea respectivă era prima de acest fel din sud-estul Europei. Patru ani mai târziu aici se năștea primul delfin în condiții de captivitate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*