Misterele Orașului: adevărul despre explorarea urbană

Cazinoul din Constanța

Într-o lume în continuă schimbare, cu tehnologia care avansează rapid și urbanizarea care își face simțită prezența, oamenii se întorc tot mai des spre trecut pentru a descoperi rădăcinile și istoria locurilor în care trăiesc. Explorarea urbană devine o activitate din ce în ce mai populară, avându-și rădăcinile în dorința oamenilor de a descoperi poveștile ascunse ale orașelor.

Ce este explorarea urbană?

Explorarea urbană, denumită și “urbex”, presupune descoperirea și explorarea structurilor făcute de om, de ocibicei clădiri și ruine abandonate, dar nu numai. Scopul acestei activități este să aducă la lumină istoria spațiilor din oraș, să facă conexiuni culturale și sociale.

Activitatea s-a popularizat în anii 1970-1980, când aventurieri și fotografi curajoși îndrăzneau să pătrundă în clădirile abandonate. În anii 1990, odată cu dezvoltarea internetului, au luat naștere comunități online care au consolidat interesul și au facilitat schimbul de informații.

Dacă cineva este un explorator urban, și după o zi de explorare a tenebrelor capitalei, vrea să continue aventura și în mediul virtual se poți aventura să descopere orașele lumii cu ajutorul sloturilor online. Platforme precum SlotsCalendar.ro găzduiesc jocuri tematice captivante care îmbină atmosfera misterioasă a explorării urbane cu adrenalina pariurilor.

Misterul În Colțuri Uitate

Unul dintre cei care explorează clădirile istorice din București este Alex Iacob, cunoscut în comunitatea online sub numele de Reptilianul. Fotografiile sale surprind cadre din Casa Braikoff, Casa Arion – Van Saanen, sau Casa Ștefan Minovici. Deși degradarea și-a pus amprenta peste aceste clădiri, detaliile arhitecturale sunt încă vizibile. Acestea oferă o escapadă în timp și ne arată moda vremii în care aceste clădiri au fost ridicate.

Un alt exemplu care merită să fie menționat este clădirea Cazinoului din Constanța. Cândva considerată cea mai glorioasă clădire din România, Cazinoul din Constanța reprezintă acum o mărturie cutremurătoare a unei ere apuse de opulență și grandor arhitectural.

Ridicată în 1910 sub patronajul regelui Carol I, această capodoperă Art Nouveau, proiectată de Daniel Renard și Petre Antonescu, a supraviețuit două războaie mondiale și a avut multiple întrebuințări, de la gazduirea de gale regale la funcționarea ca spital în timpul conflictelor armate. Însă, din anul tumultuos 1990, clădirea a fost abandonată, în ciuda statutului de monument istoric.

Până la reluarea lucrărilor de reamenajare, în 2020, exploratorii urbani, precum Roman Robroek, au reușit să capteze imagini incredibile din interiorul cazinoului. Cu permisiunea autorităților, Roman a reușit să viziteze clădirea și să vadă cu ochii lui nivelul mare de degradare din interior. Din fericire, autoritățile au reușit să finanțeze reabilitarea monumentului istoric, care își va deschide porțile pentru vizitatori în primăvara anului 2024.

Pe lângă clădiri istorice, exploratorii urbani aduc la lumină și părți ale infrastructurii urbane. Dacă în case și alte obiective abandonate ies la iveală istorii personale, fotografii sau jurnale  ale oamenilor care le-ai locuit, infrastructura urbană intrigă prin provocările tehnice. Structuri precum canalizarea, pasajele subterane, fabrici, sau stații de tren abandonate se afla pe lista celor care explorează orașul.

Provocări și Responsabilități

Cu toate acestea, explorarea obiectivelor abandonate vine cu provocări și responsabilități specifice. Pe măsură ce curioșii se îndreaptă să descopere poveștile orașelor, ei se confruntă cu dificultăți semnificative, precum siguranța precară a clădirilor abandonate și riscurile legale asociate accesului în zone restricționate.

Pericole fizice

Deși în teorie explorarea urbană înseamnă bucuria descoperirii, în practică activitatea presupune o mulțime de pericole. În primul rând locurile abandonate prezintă multe probleme structurale, de la podele putrezite sau scări deteriorate sau acoperișuri instabile. Mai mult, e posibil ca în multe dintre aceste locuri și fie prezente substanțe periculoase precum azbest, plumb, sau mucegaiuri toxice.

Din lista pericolelor iminente nu sunt excluse nici incendiile și animalele periculoase. Având în vedere că nu sunt locuite de om, în multe dintre clădirile abandonate se pot adăposti șerpi sau insecte.

Acestea sunt numai câteva exemple de lucruri la care exploratorii urbani se expun atunci când decid să intre într-un loc abandonat. Să vedem care sunt și pericolele sociale la care se expun.

Pericole sociale

Explorarea urbană presupune intrarea în locuri nepermise, fie pentru că sunt proprietăți private, fie pentru că sunt spații periculoase unde au acces numai cei autorizați. Astfel, dacă sunt surprinși în aceste locuri, exploratorii urbani pot fi considerați hoți, și poate fi sesizată poliția.

Unul dintre exemplele negative care a câștigat popularitate este cazul tinerilor care au intrat fără permisiune pe acoperișul unui mall din capitală. Mânați de o provocare pornită pe TikTok, ei au sărit un gard de 1.5 metri și au arătat și altora cum pot să ajungă pe acoperișul centrului comercial. Din păcate pentru ei, nu a trecut mult timp până când poliția a fost sesizată de agenții de pază.

Alteori, spațiile abandonate sunt deja revendicate de persoanele fără adăpost, iar întâlnirea cu aceștia poate deveni violentă dacă nu se așteaptă la vizitatori neanunțați.

Aspectul legal al explorării urbane stârnește dezbateri încă de când activitatea a început să câștige popularitate, deoarece intrarea în proprietăți private fără permisiune poate avea consecințe juridice. Există, de asemenea, o discuție etică cu privire la impactul asupra locurilor descoperite și modul în care exploratorii ar trebui să manifeste respect față de mediu și comunitățile locale.

În final…

După ce prezentarea ambele laturi ale explorării urbane, atât beneficiile sale, dar și pericolele la care se expun cei care o practică, sunt necesare câteva sfaturi practice.

Cine se gândește să viziteze un loc părăsit din orașul său ar fi indicat să se intereseze înainte de istoria locului. De exemplu, dacă este vorba de un conac abandonat, se găsesc online detalii despre anul construcției, care a fost istoria sa recentă dacă are sau nu proprietar. Astfel cel interesat își poate face o imagine și va ști la ce să se aștepte când ajunge acolo.
În plus, este important cel interesant să nu meargă singur în astfel de locuri, tocmai datorită pericolelor structurale prezentate mai sus. Și mai ales, este recomandat să nu meargă noaptea în astfel de locuri deoarece este important să vadă exact unde calcă, să observe dacă sunt animale periculoase sau alți vizitatori neașteptați.

În final, e decizia fiecăruia dacă se aventurează sau nu în locuri interzise, dar este important să facă asta conștient de beneficii și de pericole.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*