VIDEO Ministrul Digitalizării, în vizită la Constanța. Sebastian Burduja vrea o sută de mii de români alfabetizați digital până în 2026 printr-un program cu Banca Mondială

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării. FOTO Victor Radu

România este codașa Uniunii Europene la digitalizare, potrivit raportului publicat în 2022 de Comisia Europeană pe acest subiect. Avem însă un minister care se ocupă cu progresul țării noastre la capitolul informatic. Ministrul de resort, Sebastian-Ioan Burduja, merge în această perioadă prin țară pentru a discuta cu oficialitățile locale despre proiectele și programele menite să crească gradul de digitalizare.

La Constanța a participat, printre altele, la o ședință cu primarii din județul în care mai puțin de o treime din primării au implementat, spre exemplu, proiectul digital ghiseul.ro, prin intermediul căruia cetățenii de rând plătesc taxele fără a merge la un birou și a sta la coadă.

„Discutăm de 41 de comune din 58 care nu sunt încă pe ghiseul.ro. La nivel național, aproximativ o treime sunt și provocarea pe care am lansat-o astăzi este de avea cât mai multe comune și de a depăși media națională, poate chiar ca județul Constanța de a deveni campion național până la finalul acestui an. Sunt și 2 orașe din 9 care nu sunt pe ghiseul.ro.” a declarat ministrul.

Ministrul spune că o cauză a procentului de digitalizare slabă din administrația locală este nivelul mic de salarizare al specialiștilor  IT, care în continuare preferă mediul privat, fie din țară, fie din străinătate. În plus, ministrul crede că e și o problemă de mentalitate. Suntem în continuare în țara unde dosarul cu șină pare că nu va dispărea nici după ce va intra în vigoare legea care îl interzice. Prefectul județului Constanța spune că în instituția pe care o conduce nivelul de digitalizare este unul avansat, numai că practica lasă de dorit.

“Toți salariații Instituției Prefectului Constanța dispun de semnături digitale, oferite de STS, însă nu le putem folosi datorită unor prevederi legale necesare a fi operate în privința a ceea ce înseamnă arhive. (…) Ministerul Afacerilor Interne are în vedere până în luna iulie implementarea de măsuri pentru ceea ce înseamnă operaționalizarea semnăturilor electronice.” a menționat prefectul Silviu Coșa.

Ministrul Digitalizării spune că scopul autorităților este ca până în 2026 să existe 100.000 de români alfabetizați digital printr-un program de educare informationala derulat cu Banca Mondială. Pe de altă parte, Sebastian Burduja a precizat și că Ministerul are un buget de 37 de milioane de euro pentru digitalizarea bibliotecilor din țară. De asemenea, ministrul a anunțat cu această ocazie și lansarea programului național de burse și premii “Henri Coandă”. Acesta se adresează elevilor și studenților care participă la competiții internaționale care presupun crearea de soluții tehnice. Aceștia vor putea fi sprijiniți cu o bursă de 100.000 de lei pe echipă. Burduja a mers avut la Constanța și o întâlnire cu un mare operator portuar.

“Prima direcție a întâlnirilor de azi este cea a proiectelor de investiții strategice din partea Emiratelor Araba Unite, respectiv investiția din portul Constanța, DP World. Ce au făcut până acum, ce au în plan, ce se poate face. (…) Ei au executat investiții de peste 120 de milioane de dolari și planurile sunt de a investi până la peste 200 de milioane de dolari.” a adăugat ministrul.

În a doua parte a zilei ministrul a mers la sediul INCDM „Grigore Antipa“, iar apoi la Univesitatea “’Ovidius” unde a vizitat campusul universitar, a avut întrevederi cu conducerea unității de învățământ și a participat la o masă rotundă organizată de Google România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*