Vergil Chițac se laudă pe Facebook cu construirea unui nou spital în Constanța pentru care încă nu are finanțare

Noul spital de oncologie și cardiologie ce ar urma să fie construit în Constanța. FOTO:P rimăria Constanța

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat joi, 29 decembrie, pe pagina personală de Facebook, că în curând, în Constanța, va fi construit un nou spital, ce ar urma să găzduiască specializările de cardiologie și oncologie. Proiectul, care are o valoare de peste 100 de milioane de euro, a fost declarat eligibil pentru finanțare prin PNRR, dar nu se știe dacă va primi aprobarea de finanțare, fiind depuse multe proiecte de acest fel.

„Din nou, vești excelente pentru Constanța. Noul Spital de Oncologie și Cardiologie, pe care îl vom construi de la zero pe bulevardul Aurel Vlaicu (teren de 19.660 mp, zona intersecției dintre Aurel Vlaicu și Tomis), este eligibil pentru finanțare prin PNRR. Urmează evaluarea tehnică și ierarhizarea. Valoarea proiectului este de aproximativ 103 milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă”, a anunțat edilul Constanței pe Facebook.

Potrivit acestuia, noul spital va avea câte două funcționalități pentru specializările oncologie și cardiologie: ambulatoriu cu paturi de zi şi spitalizare continuă, inclusiv ATI. Numărul total al paturilor se va ridica la 104.

Spitalul va funcționa într-o clădire cu demisol, parter și trei etaje, după următorul plan:

  • demisol: farmacie, laborator de analize;
  • parter: Camera de Gardă, mamografie, RMN, CT, X-RAY (4 paturi);
  • etaj 1: spitalizare de zi (36 de paturi), cabinete consultații, recoltare probe;
  • etaj 2: bloc operator (două săli de operație), secție ATI (două saloane cu 10 paturi);
  • etaj 3: spitalizare continuă (27 de saloane a câte 2 paturi, cu grup sanitar propriu).

„Totul va fi nou și construit la cele mai înalte standarde de calitate. Odată cu implementarea și finalizarea acestui proiect, îmi doresc să scăpăm de trista butadă conform căreia <<cel mai bun doctor este trenul spre București>>”, a mai precizat Vergil Chițac pe Facebook.

Ce a omis primarul Constanței să menționeze este faptul că puțin mai mult de jumătate dintre proiectele de construire de noi spitale în România, ce au fost declarate eligibile, vor primi și finanțare. Astfel, conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, au fost declarate eligibile 42 de astfel de proiecte, dar, după ce vor parcurge etapa de evaluare tehnică si ierarhizare, numai 25 vor fi finanțate. Restul vor rămâne la stadiu de proiect.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*