Vergil Chițac: „În momentul de față, câteva mii de refugiați din Ucraina se află în Constanța, cazați în privat”

Sute de constănțeni au participat la o amplă manifestare de solidaritate cu Ucraina. FOTO Primăria Constanța

Primarul Vergil Chițac a explicat printr-o postare pe pagina sa de Facebook de ce a fost necesară manifestarea de solidaritate cu Ucraina, organizată sâmbătă, 12 martie, pe platoul din fața Prefecturii Constanța.

El spune că adunarea publică nu a fost numai un gest de sprijin pentru ucraineni loviți de război, dar și un gest de mulțumire pentru constănțenii care au sărit în ajutorul refugiaților, generozitatea lor făcând înconjurul lumii.

Iată, în continuare, mesajul primarului municipiului Constanța:

Stimați concetățeni,

Am convocat această adunare publică de solidaritate cu Ucraina cu deplină bună credință și responsabilitate, asociind municipiul nostru unei inițiative de amploare care se desfășoară la această oră în toată Europa. Astăzi, în cele mai multe orașe din Europa, au avut loc acțiuni publice de solidaritate cu Ucraina, la frumoasa inițiativă a primarului Florenței, sprijinită de mulți alți omologi europeni și români. Constanța este astfel parte emblematică a unei Europe frumoase și libere, care respinge războiul, care denunță războiul și care construiește solidarități.

Am convocat această adunare publică în primul rând pentru a vă mulțumi. Vă mulțumesc pentru uriașa generozitate manifestată de dvs. față de Ucraina, poporul ucrainean și, nu în ultimul rând, față de românii din Ucraina. Imaginile cu dvs. donând alimente, haine, medicamente, pături, kituri de supraviețuire la Complexul Expozițional, ori cu prezența dvs. la punctul de trecere de la Isaccea, ajutând cu masă, casă, ceai sau vorbe bune refugiații din Ucraina, au făcut înconjurul lumii civilizate. Dumneavoastră v-ați dovedit în aceste zile ambasadorii unui oraș frumos, generos și european.

Cel mai nobil sentiment din lume este generozitatea față de străin, față de celălalt, mai ales în cumplitele momente de viață ale acestuia. Iar dvs. ați dovedit în aceste zile, făcând poduri umanitare către Isaccea, către Odesa și către Ucraina, o generozitate pe care mulți dintre ucraineni o apreciază ca fiind cel mai frumos cadou din viața lor. Sunt mândru de calitatea și de căldura constănțenilor.

Al doilea gând cu care v-am rugat să veniți astăzi aici este dorința de a vă ruga să nu lăsați să obosească această uriașă empatie pe care ați probat-o în ultimele două săptămâni. Să nu vă slăbiți generozitatea și să nu vă pierdeți empatia față de dramele inimaginabile ale unor oameni, europeni, în secolul 21, aflați în imediata noastră vecinătate. Empatia dvs. este ultima lor rază de soare. Prin generozitate le spălați obrazul de cruzimea palmei pe care le-au dat-o agresorii ruși.

Sunt mândru să vă anunț că la Pavilionul Expozițional ați reușit să aduceți, în cadrul inițiativei de colectare a donațiilor pe care am desfășurat-o împreună cu partenerii noștri locali – Crucea Roșie, Consiliul Județean etc., peste 12 tone de alimente, îmbrăcăminte, lucruri de primă necesitate. Circa 4,5 tone au fost utilizate deja direct de către beneficiari, refugiați din Ucraina. Restul își așteaptă beneficiarii aici sau vor pleca spre Ucraina. Circa 100 de refugiați ridică zilnic de la Pavilion produsele donate de orașul nostru.

De asemenea, am reușit să cazăm, prin lanțul logistic creat de Primărie, cu ajutorul și bunăvoința voluntarilor și doritorilor din orașul nostru, câteva sute de refugiați. Însă schema de sprijin la nivelul orașului este mult mai mare. În momentul de față, câteva mii de refugiați din Ucraina se află în Constanța, cazați la dvs., în privat, în hotelurile din oraș și din Mamaia. Ei au devenit, pentru câteva zile sau pentru totdeauna, cetățenii orașului nostru.

În perioada următoare, fluxurile de refugiați vor crește; războiul amenință să continue și să disloce alte sute de mii, poate chiar milioane, de oameni. Escaladările de pe flancul sudic al războiului, din regiunea Odesa, pot multiplica accelerat strămutări și fluxuri semnificative de oameni prin punctul Isaccea.

Am fost solidari cu Ucraina și cu orașul-înfrățit Odesa încă din primele ore ale acestui război. Am încercat să răspundem cât am putut de mult cererilor lor de sprijin. Nevoia lor de sprijin, după cum știți, este uriașă și crește.

Și ziua de astăzi am dedicat-o acestui scop. Am adoptat declarații de solidaritate și sprijin cu Ucraina, cu orașul-înfrățit Odesa, cu poporul ucrainean, cu etnicii români din Ucraina, precum și cu Republica Moldova și partenerii noștri municipali din Moldova, Cahul și Chișinău. Am creat câteva instrumente de sprijin ce pot fi utile acestora, în viitorul apropiat și în perspectivă. Am renunțat la acordurile de colaborare cu municipalități din statul agresor, Federația Rusă, care au devenit ipocrite prin războiul declanșat Ucrainei valorilor noastre și modelului nostru civilizațional.

Această întâlnire este cel mai frumos și cel mai nobil semn simbolic de sprijin și solidaritate cu Ucraina pe care îl face orașul Constanța. Suntem alături de Ucraina și suntem solidari cu Ucraina. Împreună suntem parte a Europei și una dintre cele mai frumoase expresii ale acesteia.

Vă mulțumesc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*