Mircea Cărtărescu primește titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea “Ovidius” din Constanța

Mircea Cartarescu FOTO Albin Olsson
Mircea Cartarescu FOTO Albin Olsson

Universitatea “Ovidius” din Constanța vă așteaptă luni, 8 mai 2017, la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare a Universității “Ovidius” din Constanţa (Bulevardul Mamaia, nr.124), la decernarea titlului Doctor Honoris Causa, Domnului MIRCEA CĂRTĂRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și științelor umaniste.

După ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Mircea Cărtărescu va susține conferința cu titlul: “Liniile de forță ale poeziei de azi” – iar accesul celor interesați este liber.

Profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Cărtărescu este cel mai cunoscut scriitor român la nivel internațional, candidat pe lista scurtă la Premiul Nobel pentru Literatură.

Vârf de lance al generației optzeci, “generația în blugi” care “a coborât poezia în stradă”, Mircea Cărtărescu a devenit scriitorul ei emblematic, conferind poeziei românești forța unei noi expresivități, o nouă sensibilitate, care a marcat generațiile poetice ulterioare cu volume care fac parte acum din marea poezie a secolului XX: Faruri, vitrine, fotografii, (1980); Poeme de amor (1983); Totul (1985); Levantul(1990); Dragostea (1994); Dublu CD (1998); Plurivers, vol. 1 şi 2 (2003), 50 de sonete (2006), Nimic (2010).

Cu o extraordinară capacitate de a se reinventa, Mircea Cărtărescu a trecut la o proză care l-a situat în scurt timp printre marii autori contemporani și printre clasicii literaturii universale. Romanele sale sunt traduse în toate limbile europene și nu numai: Visul (Nostalgia) (1989); Travesti (1994); Orbitor. Aripa stângă (1996); Orbitor. Corpul (2002); Enciclopedia zmeilor (2002), Orbitor, aripa dreaptă (2007), Solenoid (2016). La acestea se adaugă remarcabilele volume de proză scurtă, De ce iubim femeile (2004), Frumoasele străine (2010), Ochiul căprui al dragostei noastre(2012), Fata de la marginea vieții (2014).

Mircea Cărtărescu este și un eseist și un publicist care privește cu luciditate, ironie melancolică și discernământ etic societatea românească. Volumul său recent, Peisaj după isterie (2017), oferă răspunsuri nuanțate unei interogații fundamentale cu privire la societatea românească: “cum putem trăi împreună?”.

Devotat literaturii, erudit, elegant, jovial și luminos în atitudinea sa față de ceilalți, Mircea Cărtărescu este o personalitate carismatică prin care cultura română dobândește audiența internațională pe care o merită.

Mircea Cărtărescu este cel mai premiat scriitor român în străinătate, cu o carte de vizită remarcabilă: laureat în 2005 al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, în 2011 a primit Premiul Internațional Vilenica din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internațional pentru Literatură Berlin – Haus der Kulturen der Welt și în 2013 de Premiul Internațional Spycher-Leuk în Elveția și de Premiul Internațional de poezie de la Novi Sad. În 2014 a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania în 2014, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) și Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016).

Evenimentul pe care Universitatea “Ovidius” din Constanța în colaborare cu Filiala Dobrogea a USR îl propune publicului face parte dintr-un proiect mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean către marile personalități ale culturii românești și internaționale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*