Un vas de lut plin cu monede antice, descoperit de căutători amatori de comori în zona localității Ciobănița

Ulcică cu monede antice, descoperită de căutători amatori de comori în zona localității Ciobănița. FOTO: Rodica Bobîrnac

Trei bărbați, căutători amatori de comori, au descoperit vineri, 20 ianuarie, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice. Imediat după descoperire, ei au anunțat autorităţile și reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ulterior, la fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„În urma verificărilor s-a stabilit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani, au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Monede antice (romane), descoperite în zona localității Ciobănița. FOTO: Rodica Bobîrnac

Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).

„În urma cercetărilor s-a mai stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituția noastră, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național”, au mai precizat sursele citate.

Monedele antice și ulcica în care au fost găsite în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*