Strada Ștefan cel Mare din Constanța, modernizată și revitalizată în urma unei investiții de aproximativ 90 de milioane de lei

Strada Ștefan cel Mare va fi modernizată și revitalizată. FOTO Primăria Constanța

Zona centrală a orașului va fi revitalizată printr-un proiect cu fonduri europene care are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile, anunță Primăria Constanța. Spațiul public urban va fi reconfigurat pentru a crește atractivitatea deplasărilor pietonale și cu bicicleta și, de asemenea, va fi încurajată utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale.

Potrivit Primăriei Constanța, lucrările vor începe în perioada imediat următoare și vor dura 18 luni. Achiziția de execuție a lucrărilor este în derulare, iar pentru serviciul de dirigenție de șantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii.

Strada Ștefan cel Mare va fi modernizată și revitalizată. FOTO Primăria Constanța

Conform proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video. Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat. Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

Strada Ștefan cel Mare va fi modernizată și revitalizată. FOTO Primăria Constanța

În paralel, pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Prin implementarea acestui proiect, condițiile de mediu vor fi îmbunătățite. Se estimează o reducere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 1,7 la sută, după primul an de la finalizarea proiectului.

Strada Ștefan cel Mare va fi modernizată și revitalizată. FOTO Primăria Constanța

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”, Cod SMIS 129226 este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100 la sută. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1,8 milioane de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. semafoare smart,cu buton,la trecerile de pietoni,ce dau verde pietonilor cand e sigura trecerea,cand va fi posibil? cand va fi administratia SMART? e bine ca se refac trotuarele,astfel vom avea cateva zile lipsa excremente de caine,ca de spalat strazi si trotuare nu poate fi vorba.Tot orasul pute a dejectii de caini,si pare sa fie farmecul Constantei!

  2. nu va fie teama pentru catei,daca verificati carnetul de vaccin,vedeti ca sunt vaccinati anti corona v.cand ii bagati in casa dupa plimbarea usuratoare,daca aveti doua rapeluri facute anti covid,puteti zambi duios,sunteti in siguranta!

1 Trackback / Pingback

  1. Proiect Stefan Cel Mare - elicad.space

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*