FOTO VIDEO Specialiștii ABADL au început salvarea Lacului Nuntași

A început salvarea Lacului Nuntași. FOTO ABADL

La nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei. Acest lac, aflat în administrarea Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a secat în această vară în proporție de 95 la sută din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Potrivit reprezentanților ABADL, echipele au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavație, iar apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal. Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntași și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.

„Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațiile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdătorii pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp și multă muncă”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.


Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, funcţie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafață, conform Atlas Cadastral, de 1.050 ha și un volum de 9.280 de milioane de metri cubi. Lacul Nuntași este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntași, alimentarea lacului fiind din precipitați, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*