Semnal de alarmă tras de Agenția Națională Antidrog privind consumul de „funny gas” pe litoral

Adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane. FOTO pixabay

Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator național al politicilor publice antidrog, trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creșterii cantității de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Agenția Națională Antidrog atrage atenția asupra pericolului consumului de substanțe interzise și recomandă tinerilor și părinților să se adreseze specialiștilor Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii și asistenței acordate consumatorilor de droguri.

De asemenea, ANA recomandă:

Adolescenților:

  • să își aleagă cu grijă grupul de prieteni și să îl schimbe în cazul în care aceștia exercită o presiune negativă asupra lor;
  • să își petreacă timpul liber prin activități sănătoase și adecvate vârstei;
  • să evite persoanele care oferă, chiar și gratuit, substanțe necunoscute, spunând că sunt legale și nu produc efecte negative asupra organismului;
  • să refuze invitațiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinților:

  • să își asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi crește sănătos și în siguranță;
  • chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte și copil reduce riscurile la care acesta este expus;
  • să aloce, zilnic, timp și atenție copilului;
  • să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi/terase baruri:

  • să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta clubului/terasei/barului;
  • să nu permită accesul persoanelor în incinta clubului/terasei/barului cu substanțe psihoactive asupra lor;
  • să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.

Reamintim că ANA derulează pe litoralul românesc o serie de proiecte și campanii de prevenire antidrog, printre care și campania „SAFE PARTIES!” – DISTRACȚIE FĂRĂ DROGURI!, care are drept scop conștientizarea și responsabilizarea tinerilor participanți la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri și terase, cu privire la efectele consumului de droguri și prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*