Polițiștii de frontieră constănțeni au ridicat ancora pentru o nouă operațiune internațională desfășurată sub egida FRONTEX

Polițiștii de frontieră au ridicat ancora pentru o nouă operațiune internațională desfășurată sub egida FRONTEX

Polițiștii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1106 din dotarea Gărzii de Coastă, au plecat într-o nouă misiune Frontex care se va desfășura în Marea Mediterană timp de două luni.

Astfel, în perioada 17 martie – 22 mai, nava maritimă de supraveghere MAI 1106, nou intrată în dotarea Poliției de Frontieră Române, va participa la Operațiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată de Agenția Europeană FRONTEX (Agenția Europeană pentru Managementul Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), ce se va desfășura la frontierele maritime externe ale UE.

Nava Poliției de Frontieră Române are un echipaj format din 28 de membri și va executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forțele de poliție și de impunere a legii ale tuturor statelor membre UE participante la misiune.

Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraționiste la frontierele maritime ale spațiului comunitar, creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii din aceste țări, precum și un schimb eficient de experiență între polițiștii de frontieră europeni.

Reamintim faptul că achiziția acestei nave maritime de patrulare conferă Poliției de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenție operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice în scopul asigurării respectării drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de asistarea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operațiunilor de control la frontieră, organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și al numărului, profilurilor și profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției Frontex. Operațiunea este finanțată de către Agenția Frontex.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*