Schimbare la conducerea Forțelor Navale Române: viceamiralul Alexandru Mîrșu a predat conducerea contraamiralului Mihai Panait

Schimbare la conducerea Forțelor Navale Române. FOTO SMFN
Schimbare la conducerea Forțelor Navale Române. FOTO SMFN

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a predat conducerea Forțelor Navale Române contraamiralului Mihai Panait, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 30 iunie, în portul militar Constanța, în prezența ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu. După o perioadă de 40 de ani, în care și-a împletit destinul cu Marina Militară Română, viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu a trecut în rezervă.

La festivitate a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă a viceamiralului Mîrșu, prilej cu care i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace, pentru militari, din partea președintelui României, pentru întreaga activitate depusă în slujba țării, în cei 40 de ani de activitate.

În continuare, a fost prezentat ordinul ministrului Apărării Naționale, prin care contraamiralul Mihai Panait, comandantul Flotei, a fost împuternicit șef al Statului Major al Forțelor Navale, după care acesta a preluat drapelul de luptă al instituției de la predecesorul său.

Ceremonia de predare-primire a conducerii Forțelor Navale Române s-a desfășurat în prezența unei audiențe reduse, în concordanță cu respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus. La festivitate au participat șefii statelor majore ale Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene, șefi ai unor structuri centrale din MApN, foști șefi ai Statului Major al Forțelor Navale și comandanți de mari unități din Marina Militară Română.

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a fost numit la conducerea Forțelor Navale Române în anul 2013, a fost cel de-al 34-lea șef al acestei instituții unice din România cu o tradiție de 160 de ani și este amiralul care a deținut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluția din Decembrie 1989.

Contraamiralul Mihai Panait s-a născut în anul 1968, a absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (1986) și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea Navigație (1991). Pe parcursul carierei sale, a ocupat numeroase funcții la bordul navelor militare, dintre care o menționăm pe cea de comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, în perioada 2009-2013, când a reprezentat Forțele Navale Române în diferite misiuni în teatre de operații maritime, precum Operația NATO „Active Endeavour”, 2010, pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană; Operația NATO „Unified Protector”, 2011, pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de militarii Forțelor Navale după cel de-Al Doilea Război Mondial și Operația UE „Atalanta”, 2012, pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden și Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare românești executată în Emisfera Sudică. Din anul 2013, a fost numit în funcții importante de conducere la comandamentul Flotei, al cărui comandant este din anul 2019, precum și în Statul Major al Forțele Navale.

Contraamiralul Mihai Panait și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învățământ universitar, postuniversitar și masteral, în România, Italia și SUA, iar meritele și profesionalismul domniei sale i-au fost recunoscute, în plan național și internațional, prin conferirea a numeroase distincții, ordine, medalii, precum și a titlului de „Cetățean de Onoare” al Statului Rhode Island, SUA (2008). Prin decrete prezidențiale, a fost înălțat la gradul de contraamiral de flotilă (2017) și, ulterior, la cel de contraamiral (2019).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*