Puncte de prim-ajutor pe plajă și de salvare acvatică, amenajate de reprezentanții ISU. Peste 600 de pompieri vor fi detașați pe litoral

Echipaj SMURD. FOTO ISU Constanța

Opt puncte de prim-ajutor pe plajă și șase de salvare acvatică au fost amenajate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De asemenea, 600 de pompieri vor fi detașați pe pe litoral în acest sezon estival.

Peste 600 de pompieri din 26 de județe ale țării vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival (6 serii a câte 108 salvatori, fiecare serie va fi detașată pe o perioadă de 2 săptămâni).

Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD).

Pentru creșterea gradului de siguranță a  turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane la nivelul județului Constanța, au fost operaționalizate 25 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

11 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localitățile Băneasa, Urluia-Adamclisi, Crucea, Valea Dacilor, Valu lui Traian, Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Eforie Nord, Costineşti și Vama Veche;

8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, și șenilate în localitățile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche;

6 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona(Eforie Nord),  Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia.

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrada A2 astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din cadrul ISU Călărași, ISU Constanţa, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.

Proiectul, lansat în vara anului 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

în zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirgiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării măsurilor de prim ajutor: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 – 20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor;

intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de 31 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ;

pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 6 ambarcațiuni deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară;

Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, se asigură intervenția în situații de urgență pe autostrada A2 astfel:

– ISU Bucureşti-Ilfov a operaţionalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor și cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – Km 142.

Echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare vor fi încadrate și cu elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.

În perioada sezonului estival 2020, pompierii ISU Constanţa şi cei detaşati pe litoral au participat la 3.879 intervenții dintre care 3.648 cazuri SMURD, 134 incendii și 97 misiuni pentru salvarea de la înec. Intervenţia operativă a personalului angrenat în gestionarea situațiilor de urgență a dus la salvarea a 74 de persoane de la înec.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*