A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru proiectul etapizat ”Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”

Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța. FOTO CN AMPC Constanța

Autoritatea de Management Programul Transport 2021-2027, prin ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, prin directorul general Mihai Teodorescu, au semnat  contractul de finanțare nr.25/2024 pentru proiectul de investiții ”Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”, cod MySMIS 2021 320443.

În etapa I proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare POIM 2014-2020.

Pentru etapa a doua, valoarea totală a contractului de finanțare este de 26.402.775,48 (cu TVA).

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 18.825.625,14 lei, din care fonduri UE nerambursabile în valoare de 9.412.812,57 lei. Rata de cofinanțare a Uniunii Europene este de 50%, iar diferența de 9.412.812,57  este asigurată prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (50%).

Proiectul  ”Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a” se încadrează în Programul Transport (PT) 2021-2027, Prioritate: 7 Dezvoltarea transportului naval și multimodal, Obiectiv specific: 3.1. Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale.

Obiectivul de investiții ”Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanta – etapa a II-a” cuprinde următoarele obiecte:

Gestiune CN APM SA: Stație electrică 110/20 kV – 1 buc, Posturi de transformare noi și/sau modernizate – 12 buc, Linii electrice subterane 20 kV – 21 km, Dispecerat SCADA – 1 buc;

Gestiune E-Distribuție Dobrogea – Tarif de racordare: Stație conexiuni 110 kV- 1 buc, Linii electrice subterane 110kV  – 3,5km, Celule 110 kV în stațiile aparținând E- Distribuție Dobrogea – 2 buc.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în calitate de administrator al porturilor maritime românești, are ca obiectiv prioritar asigurarea condițiilor necesare de navigație în siguranță a navelor în porturi.

Obiectivul major al companiei îl constituie asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea Portului Constanța, în sensul consolidării poziției acestuia ca port maritim eficient, durabil și sigur, cu rol esențial în dezvoltarea economică a țării.

Acest proiect este implementat în scopul alinierii la strategiile Comisiei Europene pentru porturi verzi și creșterea eficienției tehnice și economice a utilizării energiei electrice. Totodată, prin implementarea investiției, Portul Constanța va oferi servicii competitive și de calitate operatorilor portuari, precum și condiții de mediu, securitate și siguranța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*