Primăria Eforie vrea să refacă Lacul Belona pe bani europeni. Proiectul se întinde pe 3 ani

Robert Șerban, primarul orașului Eforie
Robert Șerban, primarul orașului Eforie

Accesarea fondurilor neramburasabile a reprezentat o promisiune pe care Robert Șerban, primarul orasului Eforie, a făcut-o locuitorilor. Acum, la cinci luni de la investire, edilul dovedește că ceea ce a promis, se concretizează.

Pentru că a preluat conducerea orașului în plin sezon estival, prioritatea verii a reprezentat-o eliberarea zonei turistice de tarabele și terasele amplasate ilegal ce blocau circulația și dădeau un aspect neîngrijit stațiunii Eforie. În același timp, primarul Robert Șerban a lucrat intens pentru a finaliza și depune în termen, documentația proiectului ,,Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, Oraşul Eforie.” Acum, proiectul a fost depus, iar edilul are toate motivele să fie optimist: ,,Acest proiect este primul, dar, îi asigur pe locuitorii orașului că vor urma multe altele, la fel de importante. Mai mult ca oricând, prioritatea mea rămâne accesarea fondurilor europene. Cu ajutorul acestor investiții, vom putea să îmbunătățim imaginea orașului Eforie, să creștem nivelul de confort, astfel încât, din ce în ce mai mulți turiști să aleagă stațiunea noastră ca loc de petrecere a vacanței”, a precizat primarul Robert Șerban.

Proiectul vizează amenajarea în scop turistic a Lacului Belona din Eforie Nord, valorificarea lui prin crearea infrastructurii de agrement în vederea atragerii de turişti şi creşterea numărului de salariaţi în staţiune.

În acest moment, Lacul Belona, ce se întinde pe o suprafață de 52.104 mp. și 17.355 pm. teren adiacent, este un obiectiv turistic natural de utilitate publică, care se afla într-o stare de degradare necesitând lucrări de intervenții în ceea ce privește curățarea, ecologizarea și decolmatarea. Tocmai de aceea, în cadrul proiectului, pe amplasament, sunt prevăzute următoarele lucrări:

Ecologizarea lacului, prin dragare, consolidarea malurilor, defrișarea controlată a unor zone de stuf și asigurarea aerării lacului în vederea reîmprospătării și oxigenării continue a acestuia.

Amenajarea promenadei, prin crearea de alei pietonale iluminate, în jurul lacului și pe terenul adiacent, amplasarea unei promenade tip ponton, piste de bicicliști, suport pentru parcare biciclete, mobilier urban, făntâni de băut apă și alte amenajări peisagere ce vor cuprinde jardiniere cu plante decorative, flori, arbori, arbuști și spații gazonate.

Foișorul (turn belvedere) va fi o construcție ce va avea o înălțime de cca. 20 metri și va fi realizat dintr-o structură metalică cu scară pentru acces pietonal și o platformă cu elevator pentru persoanele cu disabilități locomotorii.

Valoarea totală a proiectului ,,Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică – Lacul Belona, Oraşul Eforie” este de aproximativ 4,5 milioane euro. Dintre aceștia, 85% din valoarea eligibilă, provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% vor fi alocați de la bugetul de stat, în timp ce rata de cofinanțare a Primăriei Orașului Eforie va fi de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului.

Durata estimată de implementare este de 36 luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*