Portul Constanța este închis din cauza vremii nefavorabile, iar activitățile de încărcare-descărcare a mărfurilor sunt afectate

Activitățile de încărcare-descărcare a mărfurilor în Portul Constanța, afectate de vântul puternic. FOTO: CN APM SA Constanța

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța precizează că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, respectiv vânt puternic, Portul Constanța a fost închis începând de marți, 25 iulie. Din acest motiv, nu se efectuează operațiuni de încărcare-descărcare a mărfurilor.

Potrivit reprezentanților companiei, situația s-a agravat în cursul zilei de miercuri, 26 iulie, deoarece vântul și-a sporit intensitatea. În aceste condiții, operatorii portuari care programaseră pentru operațiuni camioanele cu mărfuri (containere, cereale) nu își pot desfășura activitatea de încărcare-descărcare.

„Precizăm faptul că macaralele folosite pentru acest tip de operațiuni sunt dotate cu senzori de vânt și se opresc automat în cazul în care vântul depășește o anumită intensitate”, au transmis sursele citate.

În Portul Constanța își desfășoară activitatea 38 de operatori portuari privați care pot opera inclusiv cereale, dacă situația impune. Dintre acești operatori, 13 dețin capacități de depozitare – silozuri și magazii.

În ceea ce privește cerealele, capacitatea de încărcare într-un interval de 24 de ore este cuprinsă între 3.000 și 30.000 de tone, în funcție de dotările tehnice de care dispune operatorul și de specificul cerealelor – grâu, porumb, floarea soarelui etc, precum și de tipul operațiunii – încărcare sau descărcare.

Operatorii de cereale se încadrează într-o medie de 12.000 de tone/ 24 de ore, în condiții meteorologice favorabile.

În prezent, sunt acostate la dane, pentru a încărca din Portul Constanța, 22 de nave, cu o capacitate totală de aproximativ 200.000 de tone, iar în rada portului așteaptă alte 14 nave. Acestea își vor relua operațiunile de încărcare, imediat ce vremea va permite.

Administrația Porturilor Maritime a amenajat în zona porții nr. 7 a portului Constanța o parcare de 37 de locuri și în zona porții nr. 9 o parcare cu o capacitate de 100 de locuri, care a fost realizată în cursul anului 2022.

În plus, împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmează să dezvolte noi capacități de staționare a autocamioanelor în afara Portului Constanța.

De asemenea, pe infrastructura Portului Constanța pot staționa aproximativ 2.500 de autocamioane, dar în situații extraordinare, precum cea din aceste zile, capacitatea este depășită, iar autocamioanele sunt forțate să staționeze și pe infrastructura rutieră exterioară portului Constanța.

Menționăm că Portul Constanța este un port de tranzit, iar intrarea și ieșirea mărfurilor este structurată preponderent pe linii de cale ferată, care sunt majoritatea operaționale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*