FOTO VIDEO Pelicula “What Happened to Monday?” se turnează la malul mării. Secretele filmărilor de la Constanța

Willem Dafoe și Noomi Rapace. FOTO Adrian Boioglu
Willem Dafoe și Noomi Rapace. FOTO Adrian Boioglu

În aceste zile Constanța vede primul ei film cu buget mare turnat pe străzile ei. Pelicula “What Happened to Monday?” este un thriller SF a cărui acțiune se petrece între anii 2070 și 2085. Filmul, regizat de Tommy Wirkola îi are în rolurile principale pe Noomi Rapace, Willem Dafoe și Glen Close. Primii doi sunt deja în orașul de la malul mării. Jurnaliștii Constanța News au aflat câteva dintre cele mai interesante detalii de pe platourile de filmare. 

Povestea lui “What Happened to Monday?” (Ce s-a întâmplat cu Luni?) este simplă: într-un viitor nu foarte îndepărtat Guvernul Federației Europene decide că fiecare familie are dreptul la un singur copil. Măsura este luată din cauza supra-populării. O familie are ghinionul să aducă pe lume șapte copii. Fetițele primesc de la tatăl lor numele zilelor săptămânii și fiecare poate să iasă din casă doar în ziua lor. Una dintre ele, Monday (Luni) dispare și familia începe căutarea ei.

Orașul care a modificat scenariul

“What Happened to Monday?” a apărut sub formă de scenariu în urmă cu aproape 7 ani. Max Botkin și Kerry Williamson sunt cei care au discutat cu regizorul Tommy Wirkola și acesta a acceptat să lucreze la film. Aveau să îi adopte ca parteneri pe Castel Film, compania românească care îi aparține producătorului de film Vlad Păunescu.

În 2014 producătorul filmului, celebra Raffaella de Laurentiis (a lucrat la primele filme ale lui Arnold Schwarzenegger) a venit în România pentru a prospecta locațiile. Bogdan Moncea de la Castel Film a adus-o și în Portul Constanța. Silozurile construite de Anghel Saligny i-au plăcut atât de mult Raffaellei încât aceasta a decis să dea o șansă și Constanței. Așa s-a ajuns la strada Nicolae Titulescu din Constanța și de acolo la stradela Vântului.

Cele două străzi sunt acum îmânzite de actori, figuranți și tehnică de filmare. Doar că locațiile erau atît de generoase încât regizorul a decis modificarea unei părți din scenariu pentru a include mai multe cadre de la Constanța.

Gunoaie, copaci tăiați și o biserică ortodoxă

Scena cu care se va deschide pelicula este filmată în Biserica Greacă din Constanța. Producătorii voiau să toarne secvența chiar în Biserica Catolică (situată pe strada Nicolae Titulescu), dar s-au lovit de un refuz categoric. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au fost mai maleabili și le-au permis actorilor și echipei de filmare să ocupe o zi de filmare în lăcașul de cult situat pe strada Mircea cel Bătrân.

Concesiile făcute de Primăria Constanța echipei de producție nu s-au oprit aici. Pe Nicolae Titulescu a dispărut toată vegetația, inclusiv un dud care nu se potrivea cu scenariul. Copacul a fost pur și simplu tăiat.

“Nu ne plac copacii”, spune zâmbind regizorul Tommy Wirrkola. “În viitorul nostru nu există vegetație, așa că am preferat să tăiem acel arbore”, continuă el. Producătorii spun că pentru fiecare copac tăiat vor fi plantați alți zece. Până acum doar au spus-o și nu au făcut-o și asta pentru că ecologiștii dar și jurnaliștii le-au sărit în cap pentru acest gest.

Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău spune că le-a oferit toate condițiile celor care au turnat la Constanța: o parte din piața Ovidiu a fost blocată de rulote și echipamente, strada Titulescu a fost izolată și pe ea au apărut adăposturi improvizate, gunoaie, tomberoane rupte și afișe care par rupte dintr-un viitor sumbru.

Cine face în aceste zile o vizită pe acea stradă este întâmpinat de un poster mare cât o clădire care îndeamnă familiile să nască un copil atunci când îl vor, nu când apare el. Alte afișe lipite pe ziduri spun că soluția pentru copiii nedoriți este somnul criogenic. Mesajele fac parte din film. Paradoxal, seara, după plecare echipelor de filmare pe stradă apar zeci de copii și adulți de etnie romă, ale căror haine ponosite nu sunt diferite față de cele ale actorilor sau figuranților.

400 figuranți și 1200 de nopți hoteliere

Echipa de producție a lucrat cu o firmă de casting din Constanța pentru a alege figuranții. Aveau nevoie de oameni de diverse categorii și vârste.

Nou-născuții de 2-3 luni primeau 250 lei pentru 2 ore de filmare, iar femeile însărcinate aveau o plată de 200 lei/zi. Figurația simplă era recompensată cu 50 lei. Pe platoul de filmare vedeai în primul rând tineri, în special studenți.

Producătorul Bogdan Moncea, de la Castel Film, spune că la Constanța se filmează timp de o săptămână. Ziua de filmare începe în zori și se termină după ora 1.30 a nopții. Regizorul proftă în primul rând de orele de seară, dar se bucură și de vremea bună de afară. Ziua nu sunt mai mult de 24 grade celsius, iar seara temperatura coboară la 18 grade.

Actorii principali sunt cazați la un hotel de 5 stele din Mamaia. Producătorul ar fi vrut o locație de lux în Constanța, dar acest lucru nu a fost posibil. Hotelierii din România câștigă de pe urma acestui film echivalentul a 1200 de nopți de cazare. Dar banii merg și la Primăria Constanța sau la firmele de construcții din oraș.

Administrația locală câștigă din taxele de staționare pe domeniul public, iar firmele de construcții au fost plătite regește pentru a modifica sau acoperi fațadele unor clădiri. Cum zona străzii Titulescu este și una în care anumte clădiri au fost demolate, o firmă de construcții a fost solicitată să umple golul dintre două case și să facă o fațadă funcțională pentru o clădire fictivă.

Un an de post-producție

Pelicula va fi filmată la Constanța și București. Jumătate din film este pe străzi și cealaltă jumătate în studio. Din săptămâna petrecută la Constanța vor fi montate doar 15 minute. Echipa de la Castel Film s-a ocupat de tot ceea ce ține de partea tehnică. Tocmai de aceea, la final, vom vedea o listă lungă de români care își împart meritele. Regizorul Tommy Wirkola are doar 35 ani, dar și-a câștigat respectul amatorilor de filme thriller prin titluri precum “Hansel și Gretel” sau Dead Snow.

Filmul este programat să apară spre sfârșitul lui 2016 și nu se știe dacă va fi distribuit în cinematografele din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. La Constanța se fac filme sf | SFKultur.ro
  2. FOTO Cum arată zona unde s-a filmat “What Happened to Monday?” Mormanele de gunoaie zac în stradă | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*