Proiect de cercetare a patrimoniului balnear din țara noastră, dedicat litoralului Mării Negre

Tratament cu nămol de la Techirghiol. FOTO miragemedspahotel.ro
Tratament cu nămol de la Techirghiol. FOTO miragemedspahotel.ro

Institutul Național al Patrimoniului dă startul unei cercetări dedicate patrimoniului balnear din zona litoralului Mării Negre. Conturarea unor trasee culturale, o hartă interactivă a acestora și o expoziție multimedia itinerantă – acestea sunt doar câteva dintre rezultatele proiectului.

În cadrul Programului Patrimoniu Balnear și de Vilegiatură, inițiat în 2021 de Direcția Programe, Institutul Național al Patrimoniului continuă anul acesta cu proiectul intitulat „Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, cofinanțat de AFCN. Proiectul are ca scop conștientizarea valorii, a conservării și protejării patrimoniului balnear și de vilegiatură antebelic și interbelic aflat în stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre: Sulina, Constanța, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol și Mangalia.

Printre obiectivele ce urmează a fi documentate și promovate se numără cazinouri, palate, hoteluri, vile, sanatorii, printre care amintim Cazinoul Mamaia, Hotelul Movilă (azi, Parc), Hotelul Belona, Hotelul Rex, Hotelul Neptun, Hotelul Popovici, Vila regală din Mamaia, Vila Colonel Negrea, Vila Cleopatra (azi, Cupidon) Vila inginer Zissu, Vila Maria Caranfil. Lista acestora este mult mai mare și va implica un efort intens de cercetare, documentare, promovare ce se va desfășura cu sprijinul partenerilor din proiect.

Din diversitatea activităților propuse prin proiect fac parte atât documentarea, cercetarea obiectivelor menționate, precum și punerea în valoare a rezultatelor cercetării prin: realizarea și promovarea unor trasee cultural–turistice și a unei hărți digitale interactive online, redactarea și tipărirea unei publicații bilingve, organizarea unui workshop pentru comunități și autoritățile locale și a două ateliere de lucru destinate tinerilor.

O expoziție multimedia itinerantă (film de arhivă, afișe de epocă, panouri redând obiectivele reprezentative, interviuri luate tinerilor) și un website dedicat proiectului vor oferi informații publicului iubitor de istorie, arhitectură și frumos.

Alături de aceste instrumente de promovare, va fi realizat și un important ghid de bune practici și recomandări – pornind de la analiza exemplelor de valorificare și promovare a clădirilor de vilegiatură și balneare din alte zone ale litoralului european al Mării Negre (Bulgaria).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*