Picturi murale 3D realizate în zona digului de pe Plaja Reyna, un nou semnal de alarmă împotriva poluării apelor din România

Picturi murale 3D, un nou semnal de alarmă împotriva poluării apelor din România. FOTO Asociația Act for Tomorrow

Picturi murale 3D, realizate de elevi cu vopsea purificatoare și infrastructuri de colectare a deșeurilor în formă de animale marine gigant amplasate pe plaje deschid un nou sezon estival mai sustenabil pe litoralul Mării Negre. De asemenea, aceste activități marchează și lansarea unui nou sezon din programul ecologic „Acționăm pentru Ape!”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow.

Astfel, potrivit reprezentanților asociației, 11 picturi murale 3D pe asfalt realizate cu vopsea Airlite care purifică aerul, având ca temă impactul deșeurilor și poluării asupra animalelor marine, dau culoare și o nouă viață Digului de pe Plaja Reyna din Municipiul Constanța. Acestea au fost realizate de elevi ai Liceului de Artă Constanța, în cadrul unui concurs organizat de Asociația TalentART, prin proiectul finanțat în cadrul programului Start ONG, la care au participat 27 de elevi. Lucrările câștigătoare ale concursului „Poluarea creează specii noi” și „Noul Prădător” au fost realizate de Briana Marinescu, Andrei-Răzvan Crăciun și Andreea Băltaru, Marius Brașoveanu. Picturile murale, al căror concept a fost dezvoltat integral de elevii constănțeni, au fost realizate de tineri cu vopsea purificatoare Airlite, vopsea utilizată pentru a nu avea un impact negativ asupra apei, indiferent de condițiile meteo.

Picturi murale 3D, un nou semnal de alarmă împotriva poluării apelor din România. FOTO Asociația Act for Tomorrow

Locația picturilor se află în apropierea plajei Reyna din Constanța, locul în care în urmă cu un an a fost realizată lucrarea de artă murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării”, cea mai mare pictură murală care purifică aerul din lume. Astfel, plaja Reyna devine un spațiu în care arta se îmbină cu responsabilitatea față de mediu, în care artiștii locali sunt încurajați să se dezvolte.

Campania de educare cu privire la pericolul pe care deșeurile din ape îl reprezintă pentru animalele acvatice continuă și cu alte acțiuni de informare și conștientizare.

De asemenea, și în această vară plajele de litoralul Mării Negre vor fi dotate cu infrastructuri de colectare separată a deșeurilor în formă de animale marine gigant, reprezentând patru delfini, un sturion și o țestoasă. Acestea au fost amplasate pe Plaja Reyna din Constanța și Plaja Cap Midia din Năvodari.

Infrastructuri de colectare separată a deșeurilor în formă de animale marine gigant

Cele șase animale reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România și au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra ecosistemelor acvatice. Prin dimensiunile impunătoare și formele inedite, sistemele de colectare își propun să creeze un puternic contrast vizual ce face referire la pericolul pe care deșeurile îl reprezintă pentru animalele acvatice, în contextul în care anual, aproximativ opt milioane de tone de plastic ajung în mările și oceanele lumii, iar un milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine, pești și țestoase mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic, 40 la sută din speciile existente de balene, delfini și marsuini, toate speciile de țestoase marine și aproximativ 36 la sută din speciile de păsări marine ingerând deșeuri de plastic.

În infrastructura special amenajată, turiștii care aleg să-și petreacă vacanța la Marea Neagră vor putea colecta separat deșeurile reciclabile din materiale de plastic și metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate și trimise către stații de sortare, urmând a fi reciclate și transformate în noi resurse.

De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensați cu premii prietenoase cu mediul, precum boxe portabile din bambus, căni reutilizabile și alte surprize. Obiectivul strategic al acestor acțiuni este de a contribui la crearea de plaje cu zero deșeuri, în care turiștii să înțeleagă faptul că grija pentru mediu trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, chiar și în vacanță.

„Educarea și conștientizarea reprezintă direcții strategice ale programului Acționăm pentru Ape! Și în acest an am reușit să transformăm arta într-un mijloc de expresie pentru unele dintre cele mai acute probleme pe care umanitatea le întâmpină la ora actuală: poluarea apelor și schimbările climatice. Ne dorim ca mesajul pe care îl transmitem prin lucrările de artă murală și prin campania de colectare a deșeurilor de pe plaje, să trezească conștiința cât mai multor turiști și constănțeni care să ia decizia de a acționa acum pentru a atenua efectele schimbărilor climatice”, a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

Infrastructura a fost lansată în premieră în România în cadrul ediției din 2020 a programului „Acționăm pentru Ape – APA”, fiind un real succes atât în rândul adulților, cât și al copiilor, care au întâmpinat apelul de a colecta separat cu mult entuziasm. Totodată, turiștii prezenți au obținut informații de bază despre protecția mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării, campania având un puternic rol de educare a populației. În total, în ultimii doi ani, prin infrastructura de colectare, au fost colectate peste 40 tone de deșeuri, ce au fost ulterior trimise către stațiile de reciclare.

Programul „Acționăm pentru Ape – APA” se află la cea de-a patra ediție, în cadrul edițiilor anterioare fiind organizate 17 evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră, a Dunării și a unora dintre cele mai importante lacuri de pe teritoriul țării. La aceste evenimente au participat în total peste 1.000 de voluntari și au fost colectate peste 17 tone de deșeuri. În 2020, Programul „Acționăm pentru Ape” a câștigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Toți cei 27 de copii care au realizat desenele,au muncit foarte mult, la temperaturi extrem de ridicate pana noaptea târziu la lumina lanternei.
    Ar fi fost frumos sa-i menționați pe toți acești copii talentați și sa expuneți toate lucrările …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*