Noaptea Muzeelor: Descoperă istoria și cultura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța MINAC. FOTO Cătălin Schipor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează sâmbătă, 13 mai, evenimentul european Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Începând cu ora 19.00 și până la 01.00 (ultima intrare la 24.00), iubitorii de cultură din municipiul și județul Constanța sunt invitați să participe la această ocazie deosebită de a descoperi și explora muzeele.

Locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:

  • Muzeul din Piața Ovidiu nr.12;
  • Muzeul de arheologie Histria;
  • Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;
  • Cetatea Capidava;
  • Muzeul Carsium din Hârșova.

La sediul central al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, situat în Piața Ovidiu nr. 12, vor fi organizate numeroase activități pe lângă vizitarea expoziției de bază. Începând cu orele 19.30 și 20.30, în Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al muzeului va susține Ateliere de lucru cu copii, în cadrul acțiunii „Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor”.

De asemenea, în Sala „Vasile Canarache” va fi prezentată o prezentare slide show a website-ului cultural www.povestiinargint.ro, aflat în ultimele faze de realizare. Tot începând cu ora 19.30, studenții de la Facultatea de Arte – specializarea Interpretare muzicală – Canto, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, vor susține un concert interactiv intitulat „Canto, altfel”, sub regia muzicală a profesorului universitar doctor Florența Nicoleta Marinescu.

Muzeul va găzdui și o serie de expoziții temporare și itinerante, pregătite de specialiștii muzeului, atât singuri, cât și în colaborare cu alte instituții. Printre acestea se numără expoziția de fotografii „Simboluri monochrome Basarabi-Murfatlar”, exponatul lunii „Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea”, expoziția temporară „Regalitatea și Dobrogea”, expoziția itinerantă „Serbările încoronării” (organizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni), și expoziția temporară „Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean”.

Pe lângă acestea, Asociația „Historia Renascita” va prezenta echipamente militare și arme specifice dacilor și romanilor într-un spațiu special amenajat în aer liber.

De asemenea, în cadrul expoziției organizate în Sala Tezaur vor fi expuse piese arheologice de excepție, care vor fi solicitate să participe la o expoziție internațională în Roma începând cu luna septembrie 2023, timp de un an. Aceasta reprezintă o oportunitate unică pentru vizitatori de a revedea și de a conștientiza valoarea patrimoniului istorico-arheologic găzduit de secțiunea respectivă a muzeului.

Intrarea este gratuită la toate obiectivele muzeului menționate, iar personalul de specialitate al instituției va fi prezent în toate sălile expoziționale pentru a oferi informații muzeografice și științifice necesare.

Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor este inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, și este întâmpinat cu entuziasm în fiecare an. Aceasta oferă oportunitatea de a vizita expozițiile și de a participa la diverse activități culturale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*