FOTO VIDEO Sute de localnici din localitatea constănțeană Satu Nou, parte dintr-un proiect european. Primăria Mircea Voda a atras 3,6 milioane Euro pentru ridicarea nivelului de trai

Imagine din localitatea Satu Nou, Constanța. FOTO CTnews.ro

O comunitate cu probleme din comuna constănțeană Mircea Vodă a făcut astăzi primul pas spre un viitor mai bun. Este vorba de 580 de oameni din Satu Nou, Mircea Vodă aleși pentru un proiect cu bani europeni care le va ridica nivelul de trai și prosperitatea prin propriile puteri. Primarul din Mircea Vodă împreună cu partenerii sociali au pus pe picioare un proiect care are ca obiectiv general combaterea sărăciei și excluziunii sociale la nivelul comunității marginalizate din Satu Nou. Localitatea are – în acte – 46% populație de etnie romă.

“Este un proiect pe fonduri europene finanțat de Fondul Social European și suntem în parteneriat cu FORTIN – Forța Tinerilor, cu Sanatoriul Balnear Techirghiol, cu Școala Gimnazială Mircea Vodă, comuna Mircea Vodă, și SC Bio Safety SRL care va asigura implementarea acestui proiect și consultanța. Beneficiarii sunt oamenii din localitatea Satul Nou, cu preponderență; o parte este de etnie romă iar ceilalți sunt persoane defavorizate sau marginalizate care vor beneficia de foarte multe facilități. Proiectul este foarte complex, cu foarte multe ramuri pe care vom interveni astfel încât să încercăm să creștem gradul de educație, gradul de dezvoltare al localității și să-i ajutăm pe oameni să-și găsească mai ușor un loc de muncă” spune George Ionașcu, primarul din Mircea Vodă.

Este un proiect integrat care va acționa pe șapte direcții de dezvoltare și implementare începând de la îmbunătățirea confortului de locuit, continuând prin rezolvarea problemelor de sănătate pentru sătenii selectați și eligibili și terminând cu crearea de locuri de muncă pentru acești oameni. Grupul țintă are mai multe categorii, fiecare fiind bine alocată pe direcții principale de implementare.

Sute de beneficiari de toate vârstele

De exemplu, sunt 65 de preșcolari și 144 de elevi care vor beneficia de programe educaționale. Alte 11 persoane adulte intră în “Programul A două Șansă” iar 291 de săteni adulți sunt incluși în serviciile de ocupare a forței de muncă. Una din laturile de acțiune este și cea de asigurare a unor servicii sociale în Satu Nou: 14 persoane cu handicap grav și 14 persoane de vârsta a treia singure, vor primi ajutor din partea unor asistenți sociali.

“Sunt vreo 7 activități în acest proiect, din care 3 sunt asigurate de Primărie. Noi asigurăm activitatea care înseamnă ucenicie și formare profesională dar și asigurarea de micro-granturi și subvenții pentru niște planuri de afaceri (aproximativ 40 de planuri de afaceri a 25 de mii de euro fiecare) implementate pe 36 de luni. Implicarea noastră înseamnă de la idee de afaceri, consultanță și până la deschiderea unei societăţi comerciale” a declarat pentru Constanța NEWS primarul din Mircea Vodă, George Ionașcu.

Constantin Munteanu este managerul de proiect; l-am întrebat ce înseamnă mai exact “programe ocupaționale” și incluziune socială.

“Pe lângă activitățile educaționale vor fi și servicii ocupaționale pentru cei din grupul țintă al proiectului (proiectul are 580 de persoane în grupul țintă) 64 de programe de ucenicie vor fi desfășurate pe 3 ani, cât avem perioada de derulare a proiectului. 60 de noi locuri de muncă vor fi înființate în cadrul proiectului. O altă activitate principală va fi aceea de extindere a locuințelor, pentru că din analizele preliminare am constatat că sunt situații în care, în unele case trăiesc 10-15 persoane, în una-două camere. Prin acest proiect vor fi extinse 22 de locuințe. Noi le vom construi încă o camera de 20 mp. Pentru alții care să zicem că nu au neapărat problema asta cu spațiul vom asigura 90 de panouri solare astfel încă să aibe dotările minime necesare pentru apă caldă și încălzire” explică Constantin Munteanu, managerul de proiect.

Vor fi multe beneficii pentru localnicii din Mircea Vodă/ Satu Nou. Mulți nu au acte (n-au avut niciodată) pe teren, pe casă sau pe alte mici proprietăți. Neavând documente, oamenii n-au putut nici să-și construiască ceva în plus să să-și extindă o construcție rudimentară pe care au ridicat-o cum-necum. Porgramul european le va rezolva și acest aspect juridic. Și mai e ceva. Sătenii din grupul țintă vor avea parte și de programe de sănătate la care nu au avut niciodată acces până acum.

“O foarte importantă activitate care a făcut diferența față de alte proiecte este aceea prin care 550 de persoane din grupul țintă din comunitate vor sta la Sanatoriul Balnear Techirghiol pentru 24 de zile. Încercăm prin această activitate să le oferim o perspectivă nouă – ține și de partea medicală – o perspectivă de prevenție, astfel încât să aibe un nivel de sănătate cât mai corespunzător” spune managerul de proiect, Constantin Munteanu.

Toate aceste acțiuni costă mult, iar fără fonduri europene nu s-ar putut face nimic pentru că bugetul comunei Mircea Vodă nu este atât de generos. Însă banii au venit prin Programul Operațional Capital Uman, de la Uniunea Europeană, iar primarul George Ionașcu e bucuros că proiectul a demarat astăzi: “Având în vedere că acest tren al fondurilor europene nu se știe cât va mai sta în gara noastră “România” încercăm pe cât posibil, oriunde aflăm de vreo idee care se poate aplica, sa ne ducem și noi într-acolo.

Concluzia autorităților locale e simplă:

“Trebuie să fim tot timpul receptivi la tot ce-nsemana atragere de fonduri, atât europene cât și guvernamentale. Atâta vreme cât nu punem presiune pe oameni și pe taxele locale, sunt binevenite aceste fonduri. Ideea a venit în primul rând ca să ajutăm comunitatea, după care din aproape în aproape am găsit această axa prioritară, Axa Prioritară 4.1 pe Programul Operațional Capital Uman și am hotărât să aplicăm și noi” spune edilul din Mircea Vodă.

Proiectul european pentru Satu Nou valorează 3.672.000 de euro și se va-ntinde pe o perioada de 36 de luni. Contractul cu ministerul Fondurilor Europene a fost semnat pe data de 15 februarie 2018.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*