Mii de credincioși sunt așteptați mâine la peștera Sfântului Andrei din județul Constanța

Ceremonie religioasă la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. FOTO Paul Alexe

Mii de credincioși sunt așteptați să ajungă la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănțeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui miercuri, 30 noiembrie, pe cel care este considerat creștinătorul și protectorul românilor.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la această sărbătoare mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei va primi oaspeți de seamă, din țară și din străinătate, care, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vor oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 09.00. La invitația ierarhului tomitan au răspuns șapte ierarhi. Astfel, cu acest prilej, de la ora 08.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța. Alături de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sunt așteptați următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia și Komotini – Grecia, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Totodată, va avea loc dubla lansare a „Bibliei în versuri de la Cluj” și a colecției „Ecoul veșniciei”. Vor rosti alocuțiuni: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, ing. Ioana Roman, primarul comunei Viișoara, jud. Cluj, Nadia Farcaș, editor editura „Ecoul Transilvan”, Alina Pârvulescu, secretar general A.N.C.R., și Ioan Ciorca, scriitor. Evenimentul editorial este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și editura „Ecoul Transilvan”;

Sărbătoarea va continua în Constanța, de la ora 17.30, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin”, unde Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei. În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peștera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanței, a sfințit acest așezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desființat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*