Măsuri de ordine valabile în municipiul Constanța în contextul instituirii carantinei

Măsuri de ordine valabile în municipiul Constanța în contextul instituirii carantinei

În contextul instituirii măsurii carantinei zonale în municipiul Constanța, timp de două săptămâni, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali constănțeni sunt mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.

Având în vedere experiența misiunilor executate în localitățile carantinate anterior, s-a constatat faptul că principalele nerespectări ale măsurilor restrictive/ preventive, nu se regăsesc în zonele de intrare/ ieșire în arealele carantinate care presupun de regulă un tranzit rapid de persoane/ unitate de timp, ci zonele interioare care pot facilita/favoriza opriri, staționări, interacțiuni între persoane sau grupuri de persoane, formarea de grupuri de persoane, desfășurarea de activități în comun, evenimente private sau publice, aglomerări de persoane în spații închise sau deschise (gări, autogări, stații de transport în comun, mijloace de transport în comun, centre comerciale, magazine, zone de promenadă, zone de agrement, piețe, parcuri, etc.).

Astfel, forțele de ordine vor acționa în sistem integrat, prin reorientarea dispozitivelor fixe în dispozitive mobile, dinamice, flexibile, menite să supravegheze în mod activ o suprafață cât mai mare, într-un interval de timp determinat.

În această perioadă, pentru protecția cetățenilor, forțele de ordine sunt prezente în dispozitive eficiente, care să prevină orice incident și care să intervină pentru luarea măsurilor legale, în cazul nerespectării prevederilor legale. Vor fi desfășurate controale atât în interiorul zonei carantinate, acordându-se atenție zonelor în care se pot produce aglomerări de persoane, dar și la punctele de intrare/ieșire din municipiu, pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară.

Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus și, cu sprijinul cetățenilor, sperăm ca la sfârșitul perioadei de două săptămâni acesta să fie îndeplinit.

Reamintim cetățenilor următoarele restricții de circulație și măsuri preventive:

În intervalul orar 05.00 – 23.00, în interiorul zonei carantinate, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 3. deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
 4. deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
 5. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 6. deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 7. deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 8. eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 9. participare la programe sau proceduri în unități sanitare și de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie;
 10. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
 11. alte motive justificative precum: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
 12. deplasarea pentru participarea la slujbele religioase;
 13. deplasarea către instituțiile publice și financiare.

În intervalul orar 23.00 – 5.00, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei cu următoarele excepții:

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 3. deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

În/ din zona carantinată este permisă intrarea/ ieșirea pentru:

 1. transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației;
 2. persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
 3. persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
 4. persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 5. deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copiilor/ membrilor de familie, îngrijirea unei/ unui rude/ afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 6. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 7. urgențe medicale;
 8. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

În interiorul localității se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Ocupanții unui autovehicul, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii, au obligația de a purta mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Se permite tranzitarea, prin bulevardul Aurel Vlaicu, a zonei carantinate de către persoanele care nu au domiciliul pe raza municipiului Constanța, fiind interzisă oprirea în localitate.

Deplasările pentru activitățile electorale circumscrise legii 208/2015 sunt asimilate, în sensul ordinului DSU 4660030 din 19.11.2020, deplasărilor în interes profesional.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

 1. Buna seara daca vreau sa ma duc sa imi iau sotia de la serviciu ce trebuie să specific pe declarația pe propria răspundere mentionez ca punctul de lucru este in palazu mare si ma duc cu masina personala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*