IPS Teodosie face primii pași pentru transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în Mitropolie

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a început demersurile pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului și spune că acest fapt va fi posibil în câteva luni după ce Patriarhul României, Prea Fericitul Părinte Daniel l-ar fi „acceptat tacit”.

Într-o declarație de presă ținută vineri, 26 februarie, prelatul tomitan a explicat de ce consideră importantă reînființarea Mitropoliei Tomisului.

„A fost Mitropolie înainte de prima Mitropolie a Țării Românești, cu o mie de ani în urmă, și am avut această inițiativă din 2002. (…) Acest statut s-a pierdut pentru că teritoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpâne creștină, ci stăpânire islamică. (…) Aici a fost Mitropolie din secolul V. Înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane. Această istorie orice popor și-ar dori să o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric, să repun în lumină aceste realități care trebuie să fie cu adevărat realitățile care ne dau nouă demnitatea atât Bisericii, cât și statului român”, a explicat ierarhul.

El spune că la cancelaria Sfântului Sinod a fost înregistrată o adresă pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului, iar decizia ar fi intrat în linie dreaptă.

„Am înregistrat la Patriarhie, la cancelaria Sfântului Sinod, o adresă săptămâna trecută cu această dorință și cu enumerarea argumentelor și sigur se fac pași în care argumentele să fie puse în lumină. Nu am fost contrazis de Prea Fericitul (Patriarhul României, Prea Fericitul Părinte Daniel – n.r.) care a primit această sesizare și sigur urmează niște trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidență acest scaun mitropolitan, care este înscris și în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a explicat IPS Teodosie.

El a mai precizat că Patriarhul României ar fi acceptat „în mod tacit” solicitarea, iar demersurile de reînființare a mitropoliei ar putea începe în „două, trei luni”.

Întrebat dacă își dorește, odată cu reînființarea Mitropoliei Tomisului, să obțină scaunul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teodosie a negat, dar, pe de altă parte, a spus nu și-ar fi dorit nici să ajungă ierarh.

„Nu, nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”, a conchis Arhiepiscopul Tomisului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*