ÎPS Teodosie: „Dacă este sănătos, copilul întotdeauna trebuie botezat după canoane”

IPS Teodosie a botezat la Cumpăna mai mulți copii aflați în asistență maternală. FOTO Primăria Cumpăna

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a afirmat, vineri, 26 februarie, că rânduiala botezului în Biserica Ortodoxă este veche de două mii de ani și va rămâne valabilă și de acum înainte.

El a explicat, într-o declarație de presă, regulile ale botezului, așa cum au fost anunțate de Sfântul Sinod, la finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 25 februarie.

„Cred că le-ați ascultat în comunicatul Patriarhiei, nu am ce să adaug. Ceea ce spuneam mai înainte, că nu se schimbă, așa a rămas. Eu niciodată nu mă bazez pe păreri personale și nici nu mă grăbesc să spun. Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă”, a declarat IPS Teodosie.

El a explicat că nu poți boteza după canoane un copil „de la incubator”, dar în cazul unuia sănătos trebuie respectate „învățătura și practica liturgică”.

„De exemplu, nu poți să pui în cristelniță pe un copil de la incubator și atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane, ca să respectăm și învățătura și practica liturgică. Poate fi botezat și la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgență, noi avem specificate în cărțile de cult toate situațiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a explicat prelatul.

Întrebat dacă va fi rugat de părinții copilului ce urmează a fi botezat să nu-l scufunde în cristelniță, el a spus că nu a făcut până acum nicio excepție.

„Părintele cum să mă roage, dar el nu e ortodox? Vrea să fie copilul neortodox? (…) Mai m-au rugat și am făcut cum a fost rânduiala. Și mi-au mulțumit, pentru că unii, de emoție, vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră, care are două mii de ani, și o ținem mai departe că aceasta este cea mântuitoare. Nu am făcut până acum nicio excepție. Dacă nu se impune excepția. Doar dacă merg în spital, acolo fac excepție, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu agheasmă, dacă este incubator, aceea este excepția”, a mai declarat IPS Teodosie.

La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 25 februarie, pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, au fost făcute câteva precizări. Astfel, înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat. Totodată, în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală. În plus, în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioșii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*