FOTO Hainele cele noi ale lui IPS Teodosie. Cum explică Arhiepiscopia Tomisului imaginea ierarhului cu mantie și trenă roșie

Mantia cea roșie al lui IPS Teodosie. FOTO ziuaconstanta.roMantia cea roșie al lui IPS Teodosie. FOTO ziuaconstanta.ro

Poza lui IPS Teodosie surprinsă de jurnaliști la ceremonia de 1 Decembrie a devenit virală. Jurnaliști dar și oameni simpli au început să critice modul în care Arhiepiscopul Tomisului a ieșit în public. Mantia roșie oferă ierarhului imaginea unui împărat care e urmat de un supus care îi ține trena.

O astfel de trenă costă, conform surselor Constanța NEWS, peste 4500 lei.

Jurnaliștii Constanța NEWS au discutat cu reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului pe acest subiect. Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al instituției spune că felul în care era purtată mantia de un alt cleric are o semnificație teologică și una practică.

“Mai întâi, preotul sau diaconul respectiv nu este „slugă”, ci un ajutor al episcopului, pentru că episcopul hirotonește preoți și diaconi. Apoi, în mod practic, veșmantul clerical nu poate fi transformat în mătură, cum tot așa nici trena miresei nu este lăsată să mature ci este purtată de ajutoare. Insasi trena miresei se inspiră din mantia arhiereului,fiind considerate un element de distincție nobilă.

Mantia face parte din veșmintele episcopului ( o poartă chiar și Papa Romei, cu mici modificări), fiind folosită foarte des, la mai toate slujbele pe care acesta le oficiază în afara Sfintei Liturghii, atât în interiorul cât și în afara bisericii. În plus,mantia face parte și din rândul veșmintelor monahale”, a declarat părintele Eugen Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

În privința asocierii imaginii Arhiepiscopului cu aceea a unui împărat, Tănăsescu spune că este exact invers: împărații sunt cei care au apelat în istorie la o mantie ca un simbol al virtuților divine.

“Originile mantiei se regăsesc în Vechiul Testament, ca simbol al virtuților dreptății și râvnei.

„Şi Dumnezeul nostru a văzut şi S-a mâniat că nu mai este dreptate. Şi a văzut că nu este nici un om şi S-a mirat că nimeni nu mijloceşte. Atunci braţul Lui I-a venit în ajutor, şi dreptatea Sa a fost sprijinul Său. S-a îmbrăcat cu dreptatea ca şi cu o platoşă şi a pus pe capul Său coiful izbăvirii; S-a îmbrăcat cu răzbunarea ca şi cu o haină şi S-a înfăşurat în râvna Sa ca şi într-o mantie.” (Isaia 59, 15)

„Mă îmbrăcam întru dreptate, ca într-un veşmânt şi judecata mea cea dreaptă era mantia mea şi turbanul meu.” (Iov 29, 14)

Ca vesmânt sacramental, mantia apare purtată de Sf. Ilie.

Chiar Iisus Hristos este îmbrăcat într-o mantie purpurie de către ostașii romani, ca o batjocorire a faptului că El era recunoscut ca Împăratul iudeilor. În realitate batjocura ostașilor împlinea o profeție, că Împăratul Împăraților va fi îmbrăcat batjocoritor cu mantie și coroană de spini.
În plus, mantia are pe ea icoanele celor patru evangheliști, semn al podoabei evanghelice care îmbracă toată lumea creștină”, a explicat părintele Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

Reprezentanți arhiepiscopiei spun că IPS Teodosie nu s-a îmbrăcat așa pentru că a vrut, ci pentru că demnitatea slujirii i-o cerea.

“N-am văzut generali care să defileze de ziua națională în trening, ci în uniforma lor de ceremonial. De ce acestora li se permite și Arhiereului, liderul spiritual al Bisericii nu? Sau avem de-a face cu o isterie comandată de curente anticlericale, cum au semnalat unii foști lideri politici. Or ști ei ceva ce noi nu știm…

Cum însă trăim vremuri în care dezbrăcatul pare o virtute (fie de haine, fie de character) nu mă mai miră nimic. Vrem toleranță și respect, dar ne încăpățânăm să nu le practicăm”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului declarația sa pentru echipa Constanța NEWS.

 

 

IPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu Oprea

IPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu Oprea

IPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu Oprea

IPS Teodosie și mantia care a devenit virală. FOTO Ovidiu Oprea

 

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

7 Comments on "FOTO Hainele cele noi ale lui IPS Teodosie. Cum explică Arhiepiscopia Tomisului imaginea ierarhului cu mantie și trenă roșie"

 1. cind m-am vazut ultima oara cu preaiubitul si preasupusul intru Domnu’ Arsenie Papacioc, paraca nu avea un astfel de vesmint. Avea smerenie si respect fata de sine si fata de ceilalti !Atit !

 2. IPS Teodosie a fost audiat, în 30 iulie 2009, în dosarul care a fost deschis ca urmare a unei investigații jurnalistice realizată de România Liberă, care a dovedit anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie, înaltului ierarh fiind suspectat de corupție și fals. În 26 august 2009, procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au început urmărirea penală față de IPS Teodosie, pentru luare de mită și instigare la fals intelectual

 3. Mie nu mi a placut mireasa

 4. Seamana putin cu scufita rosie cand purta barba

 5. Alexandru | 05/12/2015 at 15:24 | Reply

  Domnul nostru IISUS HRISTOS nu a purtat trena, sceptru si coroana !

 6. Mai nou, vaz ca preotii de diferite ranguri poarta ceva la ât si pe chept cu verde pe fir de aur. O fi ca sa se faca ecumenismul mai rapejor ? Si tipul ala, imamul din poza, ce-i cu el acolea ? Doara in curanu’ lor se zice de mine ca-s spurcat. Cu asta ce face “ips”-os ?

 7. Schnauzer Bergers | 24/10/2016 at 11:00 | Reply

  Izmenele cit de mari le are, poate i le duce vreo maicuta? Si covertura asta nu se putea face mai mica sa o duca singur? Nu am inteles si nu voi intelege de ce au burdihanele astea cind 2 zile pe saptamina postesc?

Ai ceva de spus?

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


Inline
Constanta News
Inline
Constanta News