FOTO Ziua Marinei Române, omagiu adus marinarilor civili și militari care reprezintă România pe mările și oceanele lumii

Ziua Marinei 2021. FOTO Paul Alexe

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, ca în fiecare an după 1989, odată cu una dintre principalele sărbători religioase ale creștinătății, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Organizată în Dana Zero a Portului Militar Constanța, ceremonia aniversară dedicată Zilei Marinei Române s-a desfășurat pentru al doilea an consecutiv, din motive pandemice, fără public, doar în prezența oficialităților și a reprezentanților mass-media. Prezent la ceremonie, Președintele României Klaus Werner Iohannis a adus un omegiu marinarilor români, militari și civili, care prin sacrificiile lor se pun în slujba țării.

Mă bucur să particip, și în acest an, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. Îi salut cu căldură pe toți marinarii noștri, militari sau civili, care, cu devotament și curaj, poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți!

Departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea aflați în situații dificile, care vă pun la încercare rezistența și tenacitatea, ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria de a garanta siguranța cetățenilor noștri. Apărarea și protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calități ale marinarilor noștri. La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință eroilor care nu mai sunt printre noi!, a spus președintele țării, în discursul său.

Îmbrăcat în smoking alb, culoarea de paradă a Marinei Militare, președintele Klaus Johannis a subliniat rolul important pe care România îl are în regiunea Mării Negre, frontiera de est a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice-NATO, totul în contextul amenințărilor de securitate, militare și non-militare, venite dinspre Est.

Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectori prioritari, care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României. Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO și de actor relevant în planul securității regionale. O armată modernă înseamnă o armată cu forțe navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări, a spus președintele.

Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a atinge și un punct sensibil al realității actuale și a reluat apelul către români de a se vaccina, aceasta fiind singura modalitate de a reveni la normalitate.

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19, care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivitățile cu care eram obișnuiți înainte. Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate și această cale este vaccinarea. Cu cât va crește mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuși să stopăm această pandemie. Să fim, în continuare, atenți, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă!, a punctat Klaus Iohannis.

Reamintim că tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române, la 15 august, a fost reluată după 1990, iar din anul 2009 a fost declarată zi națională. În perioada comunistă, Ziua Marinei Române era sărbătorită pe 6 august.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*