FOTO VIDEO Transformări rapide în infrastructură la Aliman. Comuna a trecut de la drumuri de pământ la asfaltarea tuturor străzilor din satele Dunăreni, Aliman și Vlahii

Primăria Aliman. FOTO Paul Alexe

Ultimii ani au adus transformări radicale pentru locuitorii comunei constănțene Aliman. În bine. Coincidență sau nu, acest lucru se suprapune cu primul mandat al celui care conduce administrația publică locală, primarul George Nicola (PNL). Nu mai departe de doi ani în urmă, asfaltarea unui drum în comună era văzută drept o minune! Anul trecut, după ce au fost depășite fazele inerente accesării unui proiect prin Planul Național de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 5,5 milioane euro, a început asfaltarea drumurilor din cele trei sate componente, Aliman, Dunăreni și Vlahii. În total, 21 de străzi însumând aproximativ 13 kilometri.

Am considerat că pentru un mai bun acces în comuna noastră este nevoie de o infrastructură, pentru că unde nu este infrastructură nu vin nici investitorii. Prin Planul Național de Dezvoltare Locală 2 am întocmit documentația pentru asfaltarea a 13 kilometri de drumuri la nivelul comunei Aliman, lucru ce s-a și realizat, proiectul fiind acum în faza finală a lucrărilor, a declarat, pentru Constanța NEWS, primarul George Nicola.

Lucrările au avansat în ritm alert și, la momentul actual, 85 la sută dintre drumurile din Aliman și Dunăreni sunt asfaltate, iar în perioada următoare atenția se va îndrepta către drumurile din satul Vlahii.

Vorbim despre lucrări complexe, în condițiile în care, până acum, n-a existat asfalt pe drumurile din comună. Se decopertează, apoi se așează un strat de loess, unul de nisip, două straturi de piatră, iar la urmă se vine cu două straturi de asfalt, primul foarte solid, al doilea de criblură moale, prin care se consolidează primul strat. Evident, s-au construit poduri și podețe pentru intrările în gospodării, rigole, terasamente și consolidări de maluri, acolo unde a fost cazul, a explicat George Nicola.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Ambiția primarului este de a reuși asfaltarea tuturor drumurilor din cele trei sate ale comunei.

În perioada următoare vom accesa pentru un nou proiect de asfaltare, la Compania Națională de Investiții, pentru încă opt kilometri de drumuri comunale, astfel încât, în doi-trei ani, toată comuna să fie asfaltată, a dezvăluit primarul.

În conexiune cu proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere, tot prin accesarea unui proiect prin PNDL, administrația publică locală a reușit reabilitarea iluminatului public în localitate, fapt ce a adus economii substanțiale în bugetul locuitorilor din Aliman.

Proiectul a constat în amplasarea a circa 500 de lămpi economice, tip LED. Am redus, astfel, consumul de curent electric cu 70 la sută la nivelul comunei, cheltuieli care se răsfrângeau în facturile emise de către distribuitor și care erau suportate de către locuitorii comunei, a mai spus primarul George Nicola.

Finalizarea proiectelor de infrastructură va facilita accesul în zonă și va atrage atât investitorii, cât și pe cei care doresc să viziteze localitatea și împrejurimile sale și care caută să evadeze pentru perioade mai scurte sau mai lungi dintre betoanele marilor orașe, pentru a se încărca cu energia pe care o oferă locurile și peisajele din apropiere, precum lacurile Vederoasa și Dunăreni, dar și imediata apropiere a Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*