FOTO VIDEO Proiectul de asfaltare a străzilor din comuna Aliman se apropie de finalizare

Primăria Aliman asfaltează străzi din satul Vlahii. FOTO Paul Alexe

Demarate în urmă cu doi ani și jumătate, lucrările de asfaltare a străzilor din comuna constănțeană Aliman se apropie de finalizare. La momentul demarării proiectului, localnicii au privit totul precum a… opta minune a lumii, în condițiile în care străzile din comuna Aliman nu fuseseră niciodată asfaltate! Totuși, a fost ambiția primarului George Nicola și a consilierilor săi de a da viață unui proiect major, cel mai mare implementat vreodată în comuna Aliman, prin care toate străzile din satele Aliman, Dunăreni și Vlahii să fie asfaltate.

Practic, în martie 2018, când au început lucrările, după alți doi ani în care a fost conceput proiectul și căutate sursele de finanțare, constructorul care a obținut lucrarea a fost nevoit să abordeze fiecare stradă în parte de la zero, incluzând aici drenajul lateral, rigolele de preluare a apei pluviale, podețele de acces din stradă în gospodării, precum și acostamentele laterale. În total, proiectul prevede asfaltarea a 12,6 kilometri de străzi, în cele trei sate, Aliman, Dunăreni și Vlahii.

În Planul Național de Dezvoltare Locală 2, am asfaltat circa 12 kilometri de străzi în satele Aliman și Dunăreni, în câteva zile avem recepția finală în satul Dunăreni, iar în aproximativ o lună și jumătate vom avea recepția finală și în satul Aliman. Totodată, de circa o lună am început asfaltarea și în satul Vlahii. Aici s-a decopertat piatra de pe câteva străzi, s-a așternut alt pat de piatră, iar dacă timpul ne permite vom continua cu asfaltarea acelor strazi din satul Vlahii, a declarat primarul George Nicola, pentru CTnews.   

Proiectul demarat prin PNDL 2 și care se ridică la o valoare de aproximativ 15,3 milioane lei, acoperă într-un procent de 70 la sută străzile din Aliman și Dunăreni, respectiv 50 la sută din cele ale satului Vlahii. Pentru restul străzilor, administrația publică locală a depus un nou proiect.

Bineînțeles, nu ne oprim aici și avem depus, la Compania Națională de Investiții, un proiect de asfaltare a tuturor străzilor din comuna Aliman, respectiv mai avem de asfaltat circa 9 kilometri pentru a cuprinde toate străzile din comună, a dezvăluit primarul constănțean.

Un caz special este cel al satului Floriile, cel mai mic al comunei Aliman, așezare în care locuiesc ceva mai mult de o sută de suflete. Un sat neglijat de mai toate administrațiile locale care s-au perindat la conducerea primăriei, după cum recunoaște și primarul George Nicola, care este hotărât să schimbe această stare de fapt.

Satul Floriile este cel mai mic sat al comunei noastre, cu circa o sută de locuitori, și a fost neglijat în ultimii 30 de ani, indiferent de ce culoare politică a fost primarul. Aici vom construi, în cel mai scurt timp, un puț forat de circa 130 de metri, pentru că în acest sat nu există apă potabilă. Am obținut avizele de la Apele Române, plus alte avize necesare, iar până la Crăciun, așa cum am promis, va fi apă potabilă în acest sat, a punctat primarul.  

Iar investițiile în satul Floriile nu se opresc aici, primarul George Nicola fiind conștient că locuitorii satului au nevoie de condiții civilizate de viață pentru a nu abandona așezarea.

Am întocmit proiectul tehnic pentru construirea unei biserici ortodoxe, tot în satul Floriile, deoarece credincioșii nu au așa ceva. Dacă se întreabă cineva de ce ar fi nevoie, la o sută de locuitori, de o biserică ortodoxă, le spun că de-a lungul istoriei, acolo unde nu a fost o biserică construită, unde nu a existat școală și un mic magazin, locuitorii au migrat către alte sate mai mari sau către orașe. Ne propunem ca satul Floriile să nu se desființeze și de acea investim și aici, a explicat primarul.   

În satul Floriile își desfășoară activitatea una dintre cele patru școli ale comunei, cu clasele I-IV, dar și o grădiniță. Celelalte școli sunt Școala Gimnazială din Aliman (clasale I-VIII), Școala de Arte și Meserii Dunăreni (clasele I-VIII) și Școala Gimnazială Vlahii (clasele I-IV). De asemenea, fiecare sat al comunei Aliman beneficiază de câte o grădiniță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*