FOTO VIDEO Primăria Vulturu dorește extinderea rețelei de canalizare și de alimentare cu apă. Proiectul, inclus în PNI Anghel Saligny, este în valoare de peste 3 milioane de lei

Extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă în Vulturu. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Vulturu își dorește să extindă rețeaua de canalizare și de alimentare cu apă, cea realizată în urmă cu trei ani. De această dată lucrările vor ajunge și pe străzile care nu au putut fi incluse în primul proiect. Au fost întocmite documentele necesare, iar reprezentanții administrației publice locale așteaptă un semn de la București. Investiția va fi realizat în cadrul Programului Național de Investiții (PNI)“Anghel Saligny” și depășește 3 milioane de lei.

Primarul comunei Vulturu, Eugen Marius Berbec, a povestit pentru CTnews, că în 2018 a implementat un proiect pentru înființarea rețelei de canalizare și alimentare cu apă în localitate.

Vorbim în momentul de față de o normalitate, probabil nu pentru toți locuitorii comunei Vulturu, ci doar pentru o parte din ei pentru că am implementat în 2018 un proiect ce prevedea la momentul respectiv înființare rețea publică de canalizare și de alimentare cu apă, inclusiv înființarea stației de epurare- reabilitare a Gospodăriei de Apă, sistem de pompare, sistem stație de clorinare, decolmatare puțuri,  înființare rețele de canalizare 10,8 kilometri, reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe 9,2 kilometri. Nu am terminat tot, ele sunt funcționale în momentul de față”, a spus primarul din Vulturu.

El a explicat că Primăria Vulturu nu a externalizat acest serviciu.

“Noi am funcționat pe Primărie, nu am externalizat acest serviciu către un operator local sau regional. Am mai avut o poveste prin 2012, când am înființat o societate comercială SC Edilitar, dar asta în baza unei Ordonanțe 63/2010, era reducerea de personal și atunci am fost nevoiți să înființăm această societate, care din păcate nu a funcționat cum ne-am dorit.

Foarte greu am înființat acest serviciu, încă mai suntem la faza autorizare, nu există, din păcate, ca localitățile acestea mici care totuși găsesc posibilitatea autogospodăririi, să le fie dată și posibilitatea legislativă decât prin astfel de metode: serviciu, societate sau externalizarea către un operator regional cunoscut în județul Constanța”, a explicat Eugen Marius Berbec.

În comuna Vulturu autoritatea locală subvenționează serviciul de apa și canalizare, iar de această facilitate se bucură jumătate dintre persoanele racordate.

“Metrul cub de apă este de 2,2 lei și 1,74 este canalizarea, ceea ce ne duce până în 4 lei pe metrul cub. Spuneam de legiuitor pentru că în spațiul rural totuși nu toată apa se duce în canalizare.  Din păcate, cel care folosește metrul cub de apă este nevoit să plătească și canalizarea. În momentul  de față avem 195 de branșamente la canalizare, 200 de utilizatori de apă, contracte încheiate pe serviciu.

Noutatea cu care am venit, în baza legii am venit cu o subvenție la apă și canalizare de 75 de litri per persoană per lună astfel încât să nu depășească salariul net pe țară. Este undeva la 2.200 de lei pe persoană și în condițile aceste avem undeva la aproape peste 100 de utilizatori pe care îi subvenționăm.  Noi am putut, rog și alți primari care prin 2020 mediatizau, dar erau și prin 2016, cu un 1 leu metrul cub de apă. Pot să ia exemplu de la noi și să subvenționeze apa operatorului regional”, a afirmat Eugen Marius Berbec.

Primăria Vulturu dorește acum extinderea rețelei de apă și canalizare cu ajutorul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”

“Este îmbucurător că și-au aplecat atenția către spațiul rural chiar dacă nu erau de acord cu PNDL-urile la momentul PNDL 1 și PNDL 2 și i-au dat forma de Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Am reușit să încărcăm cererile pentru 2 obiective de investiții care sperăm să fie aprobate. Este vorba de extinderea rețea de alimentare cu apă și extindere rețea de canalizare pe străzile Vasile Pârvan, Iulia Hașdeu, Podului și Răzoare. Acestea ne-au rămas de executat pentru că nu am reușit să cuprindem în proiectul implementat în 2018. Sperăm ca ministerul să se miște cât mai repede pentru a putea semna contractele de finanțare și să le implementăm. Proiectul are o valoare de 3,1 milioane de lei”, a explicat Eugen Marius Berbec.

Un alt proiect care ar putea fi finanțat prin Programul Național de Investiții este asfaltarea unor străzi din Vulturu.

“Celălalt proiect se referă la modernizare străzi în comuna Vulturu, în valoare de 6,1 milioane de lei. Acesta cuprinde asfaltarea străzilor Iancului, Renașterii, Frunzelor – un capăt 100 de metri, Constantin Brâncuși – 100 de metri, strada Fermei, strada Cramei. În total este o lungime de 3,9 kilometri. În proiect sunt prevăzute 55 de podețe, acces auto, cum am în proiectul aproape implementat, lucruri de normalitate. Cred că ambele  proiecte ne vor fi aprobate și finanțate, acum depinde de noua conjuctură politică la nivel național”, a mai spus primarul din Vulturu, Eugen Marius Berbec.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*