FOTO VIDEO Primăria Lumina încheie un an plin de proiecte. Administrația locală condusă de primarul Ioan Roman a modernizat iluminatul stradal, a cumpărat o mașină de gunoi și pregătește asfaltarea străzilor

Primăria Lumina. FOTO CTnews.ro

Moș Crăciun a adus în comuna Lumina 1.224 de pachete-cadou pentru toți copiii cuprinși în sistemul de învățământ. Sunt cutii mari care conțin cărți și dulciuri ce vor fi distribuite școlarilor și preșcolarilor în zilele care urmează. Consilierii locali au aprobat cheltuiala primăriei, iar cei mici se vor bucura de venirea Moșului.

Primarul Ioan Roman spune că asta e cam ultima cheltuială din acest an, care se încheie destul de bine. Ultima factură mare a fost pentru o mașină de gunoi nou-nouță și performantă, care a sosit în comună pe 16 decembrie, și e tare bucuros.

“Ne va rezolva toate problemele cu adunatul gunoiului menajer de la cetățeni. Am tot avut mașini vechi, cumpărasem una la mâna a doua și am avut ghinionul să se defecteze de câteva ori și au fost câteva sincope pe care le-am depășit cu ceva eforturi. Noi avem Serviciul nostru de salubrizare și ca să menținem acest serviciu de salubrizare ne trebuie și o dotare, constând în două mașini de gunoi.

Una fiind foarte veche s-a defectat și-a trebuit să o casăm, și am fost nevoiți să cumpărăm alta. Am căzut de acord cu consilierii să luăm una nouă, iar astăzi sosește mașina. A costat 600.000 lei plus TVA. E o investiție bună pentru comunitate” spune primarul din Lumina, Ioan Roman.

Vestea mai puțin bună e că începând de anul viitor, Ministerul Mediului mărește taxele pe gunoi cu 80% , ceea ce înseamnă că primăria va plăti mai mult la rampa de gunoi, iar costurile în plus se vor duce în facturile populației. Puțin a mai rămas până se încheie anul și este vremea socotelilor. Edilii trag linie să vadă ce au realizat din câte și-au propus, și ce proiecte vor fi împinse pe lista din 2020.

Comuna Lumina are proiecte finalizate, are unele în curs de a fi gata, iar altele sunt pregătite ca să demareze de anul viitor. În țara hârtiilor și a aprobărilor nenumărate, ca să faci ceva îți trebuie dublu timp față de cum ar fi normal.

“Am o bucată de stradă ce rămâne de asfaltat pentru anul viitor. Ea face parte dintr-un proiect care se întinde pe mai mulți kilometri și mai sunt niște avize de luat acolo. Avizele alea ne-au ținut pe loc dar sperăm că la anul, până să înceapă lucrările, să fim gata cu ele” spune primarul Roman.

La asfaltare, comuna a avut proiecte începute din 2016-2017, iar acum unele sunt în licitație, altele sunt în derulare, iar ultimele sunt semnate pentru începerea lucrărilor. Problema mare este că în România sunt puține firme constructoare dotate cu tot ce trebuie pentru lucrul de calitate când vine vorba de construcția infrastructurii rutiere. Ele câștigă licitații, se califică în punctaje peste tot și semnează contractele, însă comenzile sunt multe și se văd depășite de cererea mare.

“Nu mai reușesc să ajungă cu utilajele să-și onoreze la timp contractele, drept pentru care și noi suntem întârziați cu două contracte. Sper ca săptămâna aceasta să asfaltez o parte din proiectul început pe anumite străzi și cartiere din comună, urmând ca celelalte să se desfășoare anul viitor. De exemplu, avem o stradă  pregătită pentru asfaltare urmând ca săptămâna asta să o asfaltăm.

Încă nu e frig, nu e ger și e bine. E pregătit patul pe care se va așterne asfaltul, sunt făcute bordurile, tot. Am mai avut o stradă care și ea ne-a încetinit puțin că eram gata până acum, dar acea stradă nu avea nici gaze, nici apă pe ea și am căutat să tragem și apă și gaze și am întârziat puțin din cauza celor lucrări” explică primarul din Lumina.

Pe lista de lucrări a administrației locale a fost bifat ca încheiat și iluminatul stradal, mult mai eficient acum. Pe strada mare, cea mai lungă stradă din Lumina au fost schimbate toate lămpile vechi, mari consumatoare de curent electric cu unele moderne, tip LED, care consumă de opt ori mai puțin.

“Lămpile vechi aveau 250 – 400 watti și erau atât de vechi încât se opacizase oglinda reflectoare și plasticul de protecție. Am înlocuit toate lămpile vechi cu LED-uri de 50 de watti. Lumina lor e mai bună, mai plăcută și mai puternică. Se va vedea în factura de curent electric, lunară” spune primarul Ioan Roman.

Luna decembrie înseamnă și iluminat festiv. Perdele de lumini și ornamente de sezon au fost puse pe străzile principale și mai puțin pe cele secundare. Administrația locală nu vrea să încarce facturile de final de an, așa că a lucrat cu economie.

“În prag de sărbători le urez “La mulți ani!” cetățenilor din Lumina, să fie sănătoși, să se bucure de zilele acestea și să trăiască frumos cu bucurie și cu fericire. Le urez fericire tuturor!” – Ioan Roman, primarul comunei Lumina.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*